:

Vilka faktorer påverkar klimatet på en ort?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka faktorer påverkar klimatet på en ort?
  2. Hur är klimatet vid Vändkretsarna?
  3. Vad är faktorer i So?
  4. Hur är klimatet i den tropiska zonen?
  5. Vad är det för klimat i tempererade zonen?
  6. Hur är vegetationen i den tempererade zonen?

Vilka faktorer påverkar klimatet på en ort?

Det klimat som råder på jorden idag bestäms av ett antal faktorer som påverkar klimatet olika i tid och rum. De grundläggande faktorerna är strålning från solen, cirkulation i atmosfären och havet samt topografi på land och i hav. ... Ytterligare en faktor som påverkar klimatet är mänsklig aktivitet.

Hur är klimatet vid Vändkretsarna?

Det subtropiska klimatet kännetecknas av långa varma somrar och korta milda vintrar. Det hittas främst alldeles norr om kräftans vändkrets eller söder om stenbockens vändkrets. ... Inom den zonen finns också medelhavsklimat som har het, torr sommar men fuktig, sval vinter.

Vad är faktorer i So?

De grundläggande faktorerna är strålning från solen (som påverkas av jordaxelns lutning), cirkulation i atmosfären och havet samt topografi (jordytans terräng) på land och i hav. Den grundläggande energin kommer från solen.

Hur är klimatet i den tropiska zonen?

Tropisk zon Längd med ekvatorn finns den tropiska klimatzonen. Klimatet är varmt och fuktigt och i princip existerar inte några skillnader mellan sommar och vinter. Medeltemperaturen ligger konstant mellan 20° och 30°C. Precis vid ekvatorn regnar det nästan varje dag och där uppstår tropiskt regnskogsklimat.

Vad är det för klimat i tempererade zonen?

I tempererat klimat är medeltemperaturen under den varmaste månaden över 10 °C. Vintrarna är vanligtvis så kalla att växterna slutar växa. Särskilt i de tempererade klimatzonerna talar man även om kustklimat och inlandsklimat.

Hur är vegetationen i den tempererade zonen?

Även vegetationen i den tempererade zonen skiljer sig kraftigt åt. Såväl barrskog, lövskog som stäpp finns i området. I den nordligaste och sydligaste delen av den tempererade zonen återfinns det kalltempererade klimatet. Här är skillnaden mellan årstiderna tydliga och vintrarna är ofta kalla och snörika.