:

Vad kan påverka vår sömn?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan påverka vår sömn?
  2. Hur påverkar snus sömn?
  3. Hur mycket djup sömn behöver man?
  4. Vad kan påverka ens sömn?
  5. Är det farligt att sova med snus?

Vad kan påverka vår sömn?

Natt- och morgonpass och tungt fysiskt arbete med mindre än elva timmars vila emellan kan också påverka sömnen negativt. När du sover slappnar hjärnan av och tar hand om sig själv och kroppen. Därför är det viktigt att vi får rätt mängd sömn för att helt enkelt orka med.

Hur påverkar snus sömn?

Rökning och snusning kan uppfattas som avkopplande, men nikotin är uppiggande och kan istället leda till att det blir svårare att somna/sova. Om du ändå röker eller snusar bör du undvika att göra det i nära anslutning till att du ska gå och lägga dig.

Hur mycket djup sömn behöver man?

Som du ser av grafen ovan, dominerar djupsömn den första halvdelen av nattens sömn, vilket gör tiden mellan 22.00-02.00 viktigast för den fysiska återhämtningen. Mellan 15-20% av sömntiden (ca 1-1.5 timme) går åt djupsömn.

Vad kan påverka ens sömn?

Om du är beroende av nikotin kan du få sämre sömn. Det beror på att hjärnan egentligen vill ha nikotin även på natten. Rökning ökar risken för MS, en sjukdom som bland annat kan påverka balansen och känseln i olika delar av kroppen.

Är det farligt att sova med snus?

Rökare och snusare har svårare att somna eftersom nikotin höjer blodtrycket och ökar hjärt-frekvensen och hjärnvågsfrekvensen. Eftersom alla dessa tre ska vara låga när man sover kan man få sömnproblem av både cigaretter och snus. Nikotin kör igång kroppens stressystem och trycker därmed in på-knappen.