:

Varför ska man inte ha sulfater i schampo?

Innehållsförteckning:

  1. Varför ska man inte ha sulfater i schampo?
  2. Hur dåligt är sulfater?
  3. Hur påverkar silikon håret?
  4. Vad gör att schampo löddrar?
  5. Är SLS farligt?
  6. Är Cetearyl Alcohol bra för håret?

Varför ska man inte ha sulfater i schampo?

Ett shampoo med väldigt hög halt av sulfater löser upp såpass mycket av hårbottens naturliga fett att kroppen vill överkompensera för detta vilket resulterar i ett ännu fetare hår och irriterad hud.

Hur dåligt är sulfater?

Används för: Sulfater är en typ av tensider (även kallade surfaktanter) gjorda av svavelsalter som används i schampo för att lösa upp smuts, fett och silikoner från stylingprodukter. Säkert? Inga kända hälsorisker. Dock kan en känslig hårbotten bli torr och irriterad, i synnerhet av sulfattyperna SLS och SLES.

Hur påverkar silikon håret?

Silikoner. Silikoner lägger sig som en hinna över hårstråna, och har en kosmetisk effekt som gör att håret upplevs vara mjukt, lent och glansigt. Effekten kan liknas vid en korsett: Du ser smalare ut när du har korsetten på dig, men när du tar av dig den är du precis lika rund som förut.

Vad gör att schampo löddrar?

Tänk skumdisco. Om det inte löddrar: skölj av håret och ta ”en tesked” schampo igen. Löddret från ditt schampo är en effekt av det ytaktiva och fettlösande ämnet tensider som separerar fettmolekylerna från ditt hår som sedan kan sköljas bort med vatten.

Är SLS farligt?

SLS, Sodium Lauryl Sulfate, kan när det används i höga koncentrationer vara irriterande både för hud och ögon samt allergiframkallande. ... Man lägger gränsen i tandkrämer på 2% (2 gram SLS per 100 gram tandkräm). SLS har en rengöringsfunktion i tandkrämer. Exempelvis GUM Paroex tandkräm är utan SLS.

Är Cetearyl Alcohol bra för håret?

Alkoholer är uttorkade. Det finns även fettalkoholer, som däremot är bra för håret, exempelvis cetyl alcohol, cetearyl alcohol och stearyl alcohol.