:

Hur påverkas tänder av Coca Cola?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkas tänder av Coca Cola?
  2. Är te frätande?
  3. Vad händer när vi biter i en citron?
  4. Vad gör kolsyra med tänderna?
  5. Varför fräter Cola på tänderna?

Hur påverkas tänder av Coca Cola?

Mat och dryck med pH-värde 5,5 eller lägre kan skada emaljen. En vanlig orsak till frätskador är sur läsk, Cola har exempelvis 2,5 i pH-värde. Om sura ämnen kombineras med varandra kan skadan på tänderna bli ännu värre.

Är te frätande?

Läsk, juice eller till exempel, kaffe och te med socker är frätande på tänderna och gör att risken för karies – eller hål i tänderna – ökar. Det beror på att dessa drycker inte bara innehåller socker, utan även syror som gör att tänderna fräts ned eller eroderar.

Vad händer när vi biter i en citron?

Det kan vara svårt att tro när man biter i en. Men i kroppen blir citron alkalisk, citronsyran skapar inte syra när den metaboliseras. Mineralerna i citroner hjälper till att göra blodet basiskt. De flesta människor är för sura (det blir man av att äta för mycket socker och sädesslag).

Vad gör kolsyra med tänderna?

En seglivad myt är att kolsyrat vatten skulle fräta på tänderna. Det är inte sant. Visserligen kan kolsyra fräta på tänderna, men de koncentrationer av kolsyra som finns i bubbliga drycker vi köper i affären är för låga för att ge betydande påverkan på emaljen.

Varför fräter Cola på tänderna?

Under de senaste åren har konsumtionen av läskedrycker ökat, och vetenskapliga studier har visat att det finns en koppling mellan ett stort intag och så kallad erosion – frätskador på tänderna. Det beror på att läsk innehåller syror och därmed har ett lågt pH-värde.