:

Vad leder ojämlikhet till?

Innehållsförteckning:

  1. Vad leder ojämlikhet till?
  2. På vilket sätt påverkar ojämlikhet hälsan?
  3. Vilka effekter kan ojämlikhet ha på hälsa och arbetsmiljö?
  4. Vad innebär ojämlikhet?
  5. Är ojämlikhet alltid ett problem?

Vad leder ojämlikhet till?

Brottslighet och korruption Ett flertal studier i kriminologi, sociologi och ekonomi visar att högre ojämlikhet i inkomster leder till högre brottslighet, särskilt högre våldsbrottslighet och mord.

På vilket sätt påverkar ojämlikhet hälsan?

Ojämlikhet i psykisk hälsa beror på att sociala grupper har olika tillgång till resurser som är viktiga för hälsan. De olika resurserna är sammankopplade, förstärker varandra och samspelar genom hela livet.

Vilka effekter kan ojämlikhet ha på hälsa och arbetsmiljö?

Enligt kommissionen kan åtgärder mot arbetsrelaterade ojämlikheter bidra till direkta positiva hälsokonsekvenser och minska ojämlikheter på grund av exempelvis kön, ålder och etnicitet. Arbetslös- het, osäkra och tidsbegränsade anställningar bedömdes också kunna bidra till ohälsa hos individer (Ibid.).

Vad innebär ojämlikhet?

Att det finns ett mönster som visar skillnader i hälsa och överlevnad mellan socialt definierade grupper är ett faktum. Kommissionen för jämlik hälsa definierar denna ojämlikhet i hälsa som ”systematiska skillnader i hälsa mellan samhällsgrupper med olika social position”.

Är ojämlikhet alltid ett problem?

Ojämlikhet är ett problem i sig, med konsekvenser både för individer och samhället i stort. Sverige är fortfarande ett jämförelsevis jämlikt land, även om vi fallit i internationella rankingar. Inkomstskillnaderna har sedan 1980-talet ökat i Sverige. Att ojämlikheten ökat är otvetydigt.