:

Hur påverkas hjärnan av morfin?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkas hjärnan av morfin?
  2. Varför får man morfin?
  3. Vad är morfin och hur verkar det?
  4. Har morfinbehandling många biverkningar?
  5. Vad är morfinpåverkan på kräkningscentrumet?

Hur påverkas hjärnan av morfin?

Blodhjärnbarriären skyddar hjärnan från giftiga ämnen. Den skyddande effekten beror bland annat på att transportproteiner pumpar främmande ämnen ur hjärnan. Det gör att många läkemedel har svårt att nå tillräckligt höga koncentrationer i hjärnan.

Varför får man morfin?

När det gäller svår akut smärta, eller smärta vid cancersjukdom och andra allvarliga tillstånd som hjärt- och lungsvikt i ett senare skede har morfin en given roll. I palliativ vård används morfin både mot smärta och dysp- né (andnöd).

Vad är morfin och hur verkar det?

  • Vad är morfin och hur verkar det? Morfin är ett av flera smärtstillande ämnen som utvinns ur saften från opiumvallmons kapsel. I hundratals år har morfin varit det starkaste smärtstillande ämnet som finns tillgängligt. Förutom smärta dämpar det också hosta, andnöd och diarré.

Har morfinbehandling många biverkningar?

  • Har inte morfinbehandling många plågsamma biverkningar? Morfinbehandling kan ha biverkningar De vanligaste är: Illamående och kräkningar. Förstoppning. Dåsighet och ostadighet. Muntorrhet. Förvirring, mardrömmar. Hallucinationer. Svettningar.

Vad är morfinpåverkan på kräkningscentrumet?

  • Däremot är morfinpåverkan på kräkningscentrumet i hjärnan en vanlig orsak till att patienten blir illamående, särskilt i början av morfinbehandlingen. Detta förväxlas ofta med allergi. Förstoppning och fördröjd tömning av magsäcken under morfinbehandling kan förvärra besvären med illamående och kräkningar.