:

Vad är ett oligopol?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är ett oligopol?
  2. Vilka företag är oligopol?
  3. Vad menas med monopolistisk konkurrens?
  4. Vad kallas det när det bara finns ett företag på marknaden?
  5. Är oligopol olagligt i Sverige?

Vad är ett oligopol?

Oligopol är en marknadsform som kännetecknas av att ett fåtal aktörer dominerar en marknad. Om en aktör ändrar sina priser eller sitt utbud brukar detta normalt leda till motåtgärder från övriga aktörer. Ett exempel på detta är bensinmarknaden.

Vilka företag är oligopol?

Det finns även naturliga oligopol, vilket är oligopol där det finns mer eller mindre starka etableringshinder. Sådana exempel återfinns på energi- och råvarumarknaderna, där bensinstationer, elbolag samt metall- och skogsindustribolag är i oligopolställning.

Vad menas med monopolistisk konkurrens?

Monopolistisk konkurrens innebär att det finns liknande produkter från flera företag på en marknad, samtidigt som varumärken är viktiga för konsumenterna. Företagen kommer att prissätta sina produkter utifrån produkternas marknadsmakt. ...

Vad kallas det när det bara finns ett företag på marknaden?

Monopol. En marknad med bara ett företag.

Är oligopol olagligt i Sverige?

Mycket av Konkurrensverkets tillsyn av konkurrensreglerna handlar om oligopolmarknader. I Sverige och de andra nordiska länderna är det vanligt med marknader med oligopol. Det beror på att många marknader inte är tillräckligt stora för att det ska kunna finnas många företag.