:

Vad orsakar förtunning av ozonlagret?

Innehållsförteckning:

  1. Vad orsakar förtunning av ozonlagret?
  2. Hur påverkar koldioxid ozonskiktet?
  3. Hur är det med ozonlagret?
  4. Vilket miljöproblem har freoner ställt till med var finns freoner?
  5. Vad gör koldioxidutsläppen?
  6. Vad har ozonskiktet för betydelse för hur mycket strålning som når oss på jordytan den naturliga växthuseffekten?

Vad orsakar förtunning av ozonlagret?

Naturliga orsaker Våren 2011 var ozonskiktet i vissa områden över Arktis så förtunnat att det liknade ett ozonhål. Anledningen att ozonhålen uppträder just kring polerna är att det här blir riktigt kallt, kring -80 grader i ozonskiktets nivå. Så låga temperaturer krävs för att PSC-moln ska uppstå.

Hur påverkar koldioxid ozonskiktet?

Klimatförändringen påverkar ozonet Mängden växthusgaser påverkar både stratosfärens temperatur och den allmänna strömningen av luft. En direkt koppling finns i och med att temperaturen blir lite lägre på ozonskiktshöjd då växthuseffekten ökar (varmare vid jordytan).

Hur är det med ozonlagret?

Ozonskiktet begränsar den skadliga UV-strålningen som når jordytan. Det är ozonskiktets tjocklek som avgör hur mycket strålning som släpps igenom. Över Sverige har ozonlagret varit ungefär lika tjockt sedan 1950-talet. Att allt fler människor får hudcancer beror snarare på våra solvanor.

Vilket miljöproblem har freoner ställt till med var finns freoner?

Men även om freoner har många bra egenskaper i närmiljön sprids de över hela atmosfären och orsakar globala problem. Freoner påskyndar nedbrytning av det skyddande ozonlagret runt jorden och förstärker växthuseffekten. Ett annat exempel på stabila ämnen är vissa plaster. De bryts ned i småbitar som kallas mikroplast.

Vad gör koldioxidutsläppen?

Växthusgaserna förstärker atmosfärens förmåga att värma jordytan – den så kallade växthuseffekten blir starkare. Utsläpp av koldioxid via förbränning av fossila bränslen världen över är den viktigaste orsaken till klimatets nuvarande förändring. Även markanvändning, främst skogsavverkning, bidrar.

Vad har ozonskiktet för betydelse för hur mycket strålning som når oss på jordytan den naturliga växthuseffekten?

Ozonet i atmosfären fungerar som ett filter mot den skadligaste UV-strålningen. Ett minskat ozonskikt medför att mer skadlig UV-strålning kan nå jordytan. För människor kan detta innebära ökad risk för hudcancer, skador på ögon och påverkan på immunsystemet. En förändrad strålning kan också påverka ekosystemen.