:

Hur mycket fett har hjärnan?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket fett har hjärnan?
  2. Vilket fett är bra för hjärnan?
  3. Hur påverkar kost hjärnan?
  4. Vad är farligt för hjärnan?
  5. Vad finns runt hjärnan?

Hur mycket fett har hjärnan?

Hjärnan är ett mycket fettrikt organ, man beräknar att ca 60–70% av hjärnan består av fett. Hjärnan behöver också ha en balans av de olika fettsyrorna för att fungera optimalt.

Vilket fett är bra för hjärnan?

Hjärnan behöver tillräckligt med fetter, men det lönar sig att kontrollera kvaliteten på dessa. Ett rikligt intag av mättade fetter är skadligt på grund av att det kan ge upphov till artärförträngningar även i hjärnan. Fett från fisk, vegetabiliska oljor och nötter är däremot hälsosamt.

Hur påverkar kost hjärnan?

Sammanfattningsvis påverkas psyket av det vi äter och hur vi äter. Vissa livsmedel kan förvärra psykiska symptom, andra motverka dem. Kosten utgör alltså en viktig källa till alternativ medicin för personer med psykiska besvär av olika dignitet. Professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.

Vad är farligt för hjärnan?

– Socker påverkar mest fetma och aktivitetsnivå. Det upptäcktes i USA på 1970-talet att hjärnan aktiveras av stora mängder socker, och man såg ett samband mellan stora mängder socker i koncentrerad form och hyperaktivitet, typ adhd. Största boven är läsk, som tas upp direkt av kroppen.

Vad finns runt hjärnan?

Det finns hålrum inuti hjärnan I hjärnan finns fyra hålrum som kallas ventriklar. Ventriklarna har förbindelse med varandra och innehåller en klar vätska som kallas hjärn-ryggmärgsvätska. Den kan också kallas likvor. Vätskan bildas i speciella blodkärl i ventriklarna, och den omger även hjärnan och ryggmärgen.