:

När frigörs endorfiner?

Innehållsförteckning:

  1. När frigörs endorfiner?
  2. Vad är en endorfiner?
  3. Vad skiljer hormoner från nervimpulser?
  4. Hur frigörs dopamin?
  5. Hur frigörs oxytocin?

När frigörs endorfiner?

Endorfiner frigörs bland annat när vi rör på oss och det är därför du kan uppleva ett rejält lyckorus när du tränar. Men det finns fler sätt att frigöra endorfiner. Exempelvis genom att göra saker du tycker är kul.

Vad är en endorfiner?

Endorfiner upptäcktes i mitten av 1970-talet av två oberoende forskargrupper. Dessa ämnen har morfinliknande, smärtlindrande effekt och namnet, endorfin, betyder just kroppseget morfin. När vi utsätts för smärta svarar kroppen med att frisätta endorfiner som dämpar smärtsignalen.

Vad skiljer hormoner från nervimpulser?

Både hormoner och signalsubstanser fungerar som budbärare i kroppen. Hormoner utsöndras av ett organ eller en körtel och bär med sig information till målceller om att utföra någon särskild uppgift. Signalsubstanser är mer kortvariga budbärare som verkar mellan nervceller.

Hur frigörs dopamin?

Vart kommer dopaminet ifrån? Dopamin bildas i vår hjärna närmare bestämt i hjärnstammen. Dopaminet frisläpps sedan via de basala ganglierna som är den del av hjärnan som bland annat påverkar människans rörelser. Även om dopaminet bildas i hjärnan har det en funktion i hela kroppen.

Hur frigörs oxytocin?

Oxytocin kallas ofta för må-bra-hormonet. Det frigörs vid beröring och hjälper till att minska ångest och stress. För att du ska må bra är det därför viktigt att hormonet frigörs. Professor Kerstin Uvnäs Moberg forskar på ämnet sedan många år och är pionjär inom ämnet.