:

Vad kan Reaktionshastighet bero på?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan Reaktionshastighet bero på?
  2. Hur påskyndar en katalysator en reaktion?
  3. Kan en katalysator påverka jämviktsläget?
  4. Vilken inverkan har en katalysator på den kemiska jämvikten?
  5. Hur påverkar temperaturen reaktionshastigheten?

Vad kan Reaktionshastighet bero på?

Hur väl blandade reaktanterna är har betydelse, ju större ytan mellan ämnena är desto snabbare blir reaktionshastigheten eftersom kollisionsfrekvensen (hur ofta ämnena kolliderar) då ökar, när det gäller lösningar kan det till exempel hjälpa att röra om i blandningen för att öka reaktionshastigheten.

Hur påskyndar en katalysator en reaktion?

En katalysator är ett ämne som utan att själv förbrukas ändrar kinetiken hos en termodynamiskt tillåten kemisk reaktion genom att öppna en alternativ reaktionsväg med lägre aktiveringsenergi så att fler partiklar har tillräckligt hög energi för att kunna reagera.

Kan en katalysator påverka jämviktsläget?

En katalysator gör att man snabbare når jämvikt, men själva jämviktsläget ändras inte. En katalysator får bara reaktionen, eller rättare sagt reaktionerna (en katalysator verkar åt båda hållen i en jämvikt) att gå snabbare. ... Vid jämvikt är reaktionen alltid lika snabb åt båda hållen. Då ändras inte koncentrationerna.

Vilken inverkan har en katalysator på den kemiska jämvikten?

Det innebär att [A] och [B] ökar i värde, medan [C] och [D] minskar. I och med detta minskar också värdet på K .

Hur påverkar temperaturen reaktionshastigheten?

Temperatur: Högre temperatur ökar reaktanternas rörelse- och vibrationsenergi vilket gör att det aktiverade komplexet lättare/snabbare nås. Därmed blir reaktionshastigheten högre.