:

Vad påverkar det övre blodtrycket?

Innehållsförteckning:

  1. Vad påverkar det övre blodtrycket?
  2. Hur kan du kontrollera ditt blodtryck?
  3. Vilka är vanligaste typer av förhöjt blodtryck?
  4. Vad är riskfaktorn för högt blodtryck?
  5. Vad är blodtrycket i hjärtat?

Vad påverkar det övre blodtrycket?

Fetma, stress, överkonsumtion av alkohol medverkar till utvecklingen av högt blodtryck. I vissa fall av högt blodtryck finner man en medicinsk förklaring, som njursjukdom, kärlsjukdom i njurartärerna, och vissa hormonella rubbningar (primär hyperaldosteronism, hyperparathyreoidism, Cushings syndrom, feokromocytom).

Hur kan du kontrollera ditt blodtryck?

  • Kontrollera ditt blodtryck om du misstänker eller är orolig för att du har högt blodtryck. Det kan du göra på en vårdcentraleller på vissa apotek. Många vårdcentraler kan du kontakta genom att logga in. Kontakta en vårdcentral om du har uppmätt ett blodtryck som är 140/90 eller högre utan andra symtom.

Vilka är vanligaste typer av förhöjt blodtryck?

  • Besök 1177.se, logga in för personliga e-tjänster eller ring 1177 för sjukvårdsrådgivning. Välj region. ... Den här typen av förhöjt blodtryck som är den vanligaste kallas primär eller essentiell hypertoni. ... Det kallas då sekundär hypertoni och är en vanlig orsak om du är ung och har ett mycket högt blodtryck.

Vad är riskfaktorn för högt blodtryck?

  • Individer med andra underliggande hälsoproblem och som samtidigt inte har sitt höga blodtryck under kontroll, via medicinering, hamnar i en ännu högre riskkategori. En stor studie utförd av det kinesiska forskare identifierade högt blodtryck som en högre riskfaktor för allvarlig sjukdom och dödsfall relaterade till Corona.

Vad är blodtrycket i hjärtat?

  • Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och senare tillbaka till hjärtat. Högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om du inte får det behandlat.