:

Varför ska man äta vitamin D?

Innehållsförteckning:

  1. Varför ska man äta vitamin D?
  2. Hur verkar D-vitamin?
  3. Varför D-vitamin bebis?
  4. Hur mäts D vitamin i blodet?
  5. Varför D vitamin barn?
  6. Vad räknas som D-vitaminbrist?
  7. Vad kan man få i sig av D-vitamin?
  8. Kan D-vitamin påverka skelett och tänder?
  9. Varför är D-vitamin viktigt för skelettet?
  10. Har du brist på D-vitamin?

Varför ska man äta vitamin D?

6 anledningar att äta vitamin D D-vitaminbrist associeras ofta med trötthet och nedstämdhet. Vitamin D bidrar till normal muskelfunktion. D-vitamin bidrar till normala kalciumnivåer i blodet. Under vinterhalvåret räcker inte det skandinaviska ljuset till för att vi ska kunna bilda D-vitamin via huden.

Hur verkar D-vitamin?

D-vitamin påverkar kroppens förmåga att ta upp fosfor och kalcium som är nödvändiga ämnen för att skelett och tänder ska växa och fungera normalt. D-vitamin spelar också en viktig roll för immunsystemets funktion. Det är däremot oklart om D-vitamin har andra hälsobefrämjande effekter.

Varför D-vitamin bebis?

Hur mycket D-vitamin behöver barn? D-vitamin behövs bland annat för att kroppen ska kunna ta upp kalcium och bilda skelett och tänder. Rekommenderad mängd D-vitamin är 10 mikrogram per dag, för både barn och vuxna. Man behöver inte få i sig exakt den mängden varje dag.

Hur mäts D vitamin i blodet?

D-vitaminstatus bestäms efter mätning av 25(OH)D (kalcidiol) i blodet och mäts i ng/ml eller nmol/L (1 ng/ml= 2,5 nmol/L). Värdet varierar med årstid (solexponering) och kostintag. Det finns inget konsensus kring optimalt D-vitaminstatus.

Varför D vitamin barn?

Barn kan få för lite D-vitamin. ... D-vitamin behövs bland annat för att kroppen ska kunna ta upp kalcium och bilda skelett och tänder. Rekommenderad mängd D-vitamin är 10 mikrogram per dag, för både barn och vuxna. Man behöver inte få i sig exakt den mängden varje dag.

Vad räknas som D-vitaminbrist?

D-vitamin är nödvändigt för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig kalcium och fosfor som är viktigt för utvecklingen av bland annat skelett och tänder. Uttalad D-vitaminbrist leder till brist på kalcium och fosfor. Sammantaget kan dessa brister orsaka exempelvis muskelsvaghet, stelhet, trötthet och nedstämdhet.

Vad kan man få i sig av D-vitamin?

  • Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket.

Kan D-vitamin påverka skelett och tänder?

  • D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott.

Varför är D-vitamin viktigt för skelettet?

  • Att D-vitamin är viktigt för skelettet är välkänt sedan länge, det är därför alla småbarn rekommenderas tillskott med D-droppar. D-vitamin har i många studier testats (tillsammans med kalcium) för att stärka skelettet även hos vuxna och motverka benskörhet.

Har du brist på D-vitamin?

  • D-vitamin. D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott.