:

Hur stor del av skogen är skyddad?

Innehållsförteckning:

  1. Hur stor del av skogen är skyddad?
  2. Hur mycket skog finns i Norge?
  3. Hur stor andel av Sverige är naturreservat?
  4. Hur mycket naturskog Sverige?
  5. Vilka länder i Norden har mest skog?

Hur stor del av skogen är skyddad?

Vid slutet av 2020 omfattade den formellt skyddade skogsmarken totalt 2,4 miljoner hektar, vilket motsvarar 8,7 procent av Sveriges hela skogsmark. Av dessa var nästan 1,4 miljoner hektar produktiv skogsmark, vilket motsvarar 6 procent av landets hela produktiva skogsmark.

Hur mycket skog finns i Norge?

Fotnot: Norge är till 40 procent täckt av skog, varav en hel del björkskog. Men 25 procent av landarealen är produktiv skog.

Hur stor andel av Sverige är naturreservat?

Naturreservaten täcker största ytan Sett till yta dominerar dock naturreservaten, då de upptar 84 procent av den skyddade totalarealen. Nationalparkerna upptar 14 procent av den skyddade arealen, trots att de är få till antalet. Biotopskyddsområden är i regel ytmässigt små områden.

Hur mycket naturskog Sverige?

Ett mellanting är naturskog, skog som inte har utsatts för mänsklig verksamhet på 150 år. Urskogarna i världen blir allt mer sällsynta på grund av skogsavverkning och jordbruk. I Sverige finns 85 000 hektar urskog, ungefär 0,3 procent av den totala skogsarealen.

Vilka länder i Norden har mest skog?

Mest skog finns förstås i Sverige och Finland, med 57 respektive 67 % skogsmark, medan Danmark har lägst andel skog (14 % av landarealen). Det sammanlagda virkesförrådet når upp i 7,6 miljarder kubikmeter och den årliga tillväxten är drygt 275 miljoner skogskubikmeter per år.