:

Hur många procent av statligt vägnät tillhör Bärighetsklass 1 BK1?

Innehållsförteckning:

  1. Hur många procent av statligt vägnät tillhör Bärighetsklass 1 BK1?
  2. Vad är BK 1?
  3. Vad betyder skylten BK3?
  4. Vad får jag lasta på BK2?
  5. Hur många procent är BK1?

Hur många procent av statligt vägnät tillhör Bärighetsklass 1 BK1?

På vägar och broar med bärighetsklass 1 tillåts högre fordonsvikter. Denna klassificering följer även EU:s bestämmelser. 83 % av det allmänna vägnätet i Sverige omfattas av BK1.

Vad är BK 1?

Bärighetsklass (BK) är den klassificering som används för att gradera bärighet. Hur tunga fordon en bro eller en väg i det allmänna vägnätet får belastas med. Enskilda vägar är inte klassificerade utan regleras med lokala bestämmelser. BK1 Max 64 tons bruttovikt tillåts.

Vad betyder skylten BK3?

Dessa skyltar visar att vägen har nedsatt s.k. bärighetsklass. En väg av högsta standard har bärighetsklass 1 eller benämns också som BK1, vilket inte skyltas. BK2 och BK3 skyltas, och det innebär vissa gränser för axeltryck, boggitryck och bruttovikt. BK3 innebär ett axeltryck på max 8 ton.

Vad får jag lasta på BK2?

Det finns inga allmänna begränsningar för lastbilar med tre axlar på BK2-vägar. Vi har kommit fram till två olika vikter 25 ton enligt axeltrycksbegränsningarna och 24,2 ton enligt bruttoviktstabellen. Man använder det lägsta värdet, 24,2 ton.

Hur många procent är BK1?

Bärighetsklass, BK, används för att gradera bärighet och svarar på frågan hur tunga fordon en bro eller en väg i det allmänna vägnätet får belastas med. BK1: Max 64 tons bruttovikt. Gäller på 95 procent av det allmänna vägnätet, inklusive broar.