:

Hur odlas morötter i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Hur odlas morötter i Sverige?
  2. Hur stor kan en morot bli?
  3. Vad ska morötter ha för jord?
  4. När kom morot till Sverige?
  5. Kan man plantera en morot?

Hur odlas morötter i Sverige?

En viktig förutsättning för morotsodling är att jorden är lucker så att morötterna blir långa och raka. Därför passar sand-, mjäla- eller mulljordar bäst. Under odlingssäsongen kupas jorden upp runt morötterna för att morotsnackarna inte ska bli gröna. Svenska morötter skördas ända in på våren.

Hur stor kan en morot bli?

Detta skyddar också huden mot stark sol. Morötter innehåller relativt mycket betakaroten, som är ett förstadium till A-vitamin. En rad andra ämnen som bedöms som viktiga för människans hälsa har också påträffats i morötter. Moroten är en tvåårig ört som kan bli nästan en meter hög.

Vad ska morötter ha för jord?

Odla morötter kan man göra på de flesta jordar, men idealet är en ganska sandig och lucker jord. För den som ska odla morötter gäller det att ta bort stenar och andra hårda klumpar så att morötterna kan växa långa och raka.

När kom morot till Sverige?

Morotens historia I egyptiska målningar från 2000-talet före Kristus finns det lila morötter avbildade. I Sverige odlade man lila morötter från stenåldern och fram till 1700-talet, då den orange-röda moroten som utvecklats i Holland introducerades.

Kan man plantera en morot?

De allra flesta förknippar morot med grönsak som växer i landen, i jord rakt i backen. Så odlar jag dem oftast också men några gånger per år gör jag sådder i krukor eller andra tråg.