:

Hur många dagfjärilar finns det i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Hur många dagfjärilar finns det i Sverige?
  2. Vad är utmärkande för Dagfjärilars antenner?
  3. Vilken ordning har fjärilar?
  4. Hur många fjärilar föds från ägg?
  5. Vad kännetecknar fjärilarna?

Hur många dagfjärilar finns det i Sverige?

Det finns ca 120 olika arter som hör till gruppen dagfjärilar i Sverige. Det som kännetecknar en dagfjäril är bland annat att antennerna är klubblika. Om man hittar en fjäril som inte har klubblika antenner så är det troligen en av de ca 2600 svenska arter som fått det gemensamma namnet “nattfjäril”.

Vad är utmärkande för Dagfjärilars antenner?

Dagfjärilarna känner dofter med hjälp av antenner på huvudet, vilka är som grövst längst ute i änden, och ser med stora facettögon. Dagfjärilarna tillhör den grupp av fjärilar som äter nektar med sugsnabel, som kan rullas in och ut.

Vilken ordning har fjärilar?

  • Fjärilar (Lepidoptera) är en ordning bland insekterna. Till ordningen räknas alla insekter med två par vingar, mer eller mindre täckta av små så kallade vingfjäll. Nästan alla arter har också sugande mundelar, ofta i form av en hoprullad snabel. Vissa primitiva fjärilar har käkar.

Hur många fjärilar föds från ägg?

  • På grund av det mycket stora antalet arter är också antalet olika strategier för överlevnad stort. Gemensamt för alla fjärilar är att de föds från ägg. Äggen befruktas i samband med att de läggs och tar allt från några dygn upp till flera månader på sig att kläckas. Ur ägget kommer en liten larv.

Vad kännetecknar fjärilarna?

  • I Sverige finns drygt 2 800 arter. Vad kännetecknar fjärilar? Till fjärilarna räknas de insekter med två par vingar, som är mer eller mindre täckta av små vingfjäll. Det finns dock några arter vars honor helt saknar vingar.