:

Vilka möss finns i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka möss finns i Sverige?
  2. Hur många ungar får en Mus?
  3. Hur ser husmusen ut?
  4. Hur ser man skillnad på husmus och skogsmus?
  5. Finns Svartråtta i Sverige?
  6. Hur länge går en mus dräktig?
  7. Har möss svans?

Vilka möss finns i Sverige?

Husmöss och skogsmöss Vanligaste arterna i Sverige är husmus (Mus musculus), mindre skogsmus (Apodemus sylvaticus) och större skogsmus (Apodemus flavicollis). Husmusen blir 8-9 cm lång, exklusive svansen som är cirka 9 cm. Under ett år föder honan omkring 3–4 kullar med 4–8 ungar i varje.

Hur många ungar får en Mus?

Många av de möss man hittar inomhus på höstarna är skogsmöss, husmusen lever för det mesta inomhus året runt. De kan också finnas i trädgårdar och ute på fält. 3-8 ungar men hon kan upp till 15 stycken på en gång. Efter 3-4 veckor får hon en ny kull och då får de första ungarna klara sig själva.

Hur ser husmusen ut?

En husmus är ca 9 cm lång och med en lika lång svans. Musens rygg är gråbrun som ofta skiftar i gulbrun medan buken är gråvit eller gul. Den har små ögon och öron. Husmusens spillning är ca 6 mm lång och spetsigare än skogsmusens.

Hur ser man skillnad på husmus och skogsmus?

En tvåfärgad husmus kan likna större skogsmus Apodemus flavicollis och mindre skogsmus A. sylvaticus men har ofta diffus gräns mellan den mörka översidan och den ljusa undersidan. Dessutom är baktassarna grå på översidan medan de uppfattas som vitaktiga hos skogsmöss Apodemus.

Finns Svartråtta i Sverige?

Svart råtta har tidigare haft en utbredning över södra och mellersta Sverige upp till Hälsingland och Ångermanland. Arten minskade kraftigt i och med den bruna råttans kolonisation av landet under 1790-talet och 1890 fanns endast spridda rester kvar av artens tidigare sammanhängande utbredningsområde.

Hur länge går en mus dräktig?

Husmus: 20 dagar Afrikansk pygmémus: 20 dagarMus cervicolor: 18 dagarMus caroli: 18 dagar Mus/Dräktighetstid

Har möss svans?

Längd: kropp 70–100 mm, svans 55–95 mm (ca 50–90 % av kroppslängden).