:

Vad säger FN om mänskliga rättigheter?

Innehållsförteckning:

  1. Vad säger FN om mänskliga rättigheter?
  2. Vad är FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna?
  3. Vad är FN:s grundläggande mänskliga rättigheter?
  4. Vad är förklaringen om de mänskliga rättigheterna?
  5. Vad är de 30 rättigheter som anges i den allmänna förklaringen?

Vad säger FN om mänskliga rättigheter?

De mänskliga rättigheterna gäller för alla. De slår fast att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De mänskliga rättigheterna är universella. De gäller över hela världen, oavsett land, kultur eller specifik situation.

Vad är FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna?

  • FN:s Allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna består av 30 artiklar. Nedan presenteras en förenklad översättning (ur Pådraget, Amnesty International). Artikel 1. Alla människor är födda fria.

Vad är FN:s grundläggande mänskliga rättigheter?

  • FN:s generalförsamling antog den 10 december 1948 en allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna. Förklaringen definierar vilka de grundläggande mänskliga rättigheterna är och togs fram av den dåvarande kommissionen för mänskliga rättigheter under ledning av Eleanor Roosevelt. Den uttrycker den gemensamma viljan och strävan hos FN:s ...

Vad är förklaringen om de mänskliga rättigheterna?

  • Den 10 december 1948 antog den nybildade organisationen FN (Förenta nationerna) den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna. Det är ett dokument som fungerar som en global vägledning för frihet och jämlikhet, och som skyddar varje persons rättigheter över hela världen.

Vad är de 30 rättigheter som anges i den allmänna förklaringen?

  • De 30 rättigheter och friheter som anges i den allmänna förklaringen inkluderar rätten att vara fri från tortyr, rätten till yttrandefrihet, rätten till utbildning och rätten att söka asyl. Det omfattar medborgerliga och politiska rättigheter, såsom rätten till liv, frihet och integritet.