:

Finns det olika sorters ek?

Innehållsförteckning:

  1. Finns det olika sorters ek?
  2. Hur många Ekarter finns det?
  3. Hur många arter finns det i en ek?
  4. Hur många ekar finns i Sverige?
  5. Hur många insekter bor i en ek?
  6. Vilka djur bor i Eken?
  7. Vart finns det ekar?

Finns det olika sorters ek?

Det finns två arter av ek i Sverige. Ek (skogsek, stjälkek) är den vanligaste. Bergek (druvek) är ganska allmän i Götaland, särskilt i kustområdena.

Hur många Ekarter finns det?

Eksläktet[redigera | redigera wikitext] Eksläktet (Quercus) är ett växtsläkte med träd i familjen bokväxter med cirka 400 arter. Släktet förekommer naturligt i Eurasien, Nordafrika, Nordamerika, Västindien, Mexiko och söderut till Colombia.

Hur många arter finns det i en ek?

Detta långlivade träd förekommer i stora delar av Europa. Det är hem för många olika djur och andra organismer. Nästan 1500 olika arter har påträffats på ekar i Sverige, vilket gör det till landets mest omtyckta träd bland djur, växter och svampar!

Hur många ekar finns i Sverige?

Mest i blandskog Vanligaste blandningarna är gran-ek, gran-björk-ek, tall-ek och björk-ek. Enligt analysen finns det 245 000 hektar skog i Götaland med minst 10 % ek (räknat som grundyta).

Hur många insekter bor i en ek?

Uppskattningar i England visar att eken hyser ca. 600 arter olika insekter. Vi har säkert nästan lika många arter på ek i Sverige. Framförallt olika fjärilsarter vars larver äter av bladen.

Vilka djur bor i Eken?

Eken är det trädslag i Sverige som hyser flest insektsarter. Man räknar med att ca. fler än 1000 arter är mer eller mindre knutna till de levande eller döda ekarna. Fjärilar, steklar, flugor, skinnbaggar, bladlöss och skalbaggar är dominerande.

Vart finns det ekar?

Ek, Quercus robur Ek förekommer som skogsträd i Götaland och södra Svealand. I norra delarna av landet växer ek i allmänhet bara i gynnsamma lägen eller planterad, till exempel i parker och alléer.