:

Kan hygge oversættes?

Innehållsförteckning:

 1. Kan hygge oversættes?
 2. Hvad vil det sige at hygge?
 3. Hvorfor forbindes hygge med noget dansk?
 4. Kan hygge være negativt?
 5. Hvornår blev ordet hygge en del af det danske sprog?
 6. Hvad betyder der er en hyggelig stemning?
 7. Hvornår blev ordet hygge opfundet?
 8. Hvad er specielt ved den danske kultur?
 9. Hvem opfandt hygge?
 10. Hvor stammer ordet hygge fra?
 11. Hvad er 'hygge'?
 12. Er 'hygge' fra norsk?
 13. Hvad er hygge for udlændinge?
 14. Er 'hygge' kulturelle nøgleord?

Kan hygge oversættes?

»'Hygge' er et hyppigt brugt ord, der er vanskeligt at oversætte. Det er vigtigt for os, fordi det handler om at være sammen. Og vi kan bygge videre på ordet og skabe nye ord som 'hyggemusik' eller 'hyggebelysning'. Sommerhuset bliver til 'hyggebo'.

Hvad vil det sige at hygge?

Hygge er et dansk og norsk ord med delvis unik definition. Hygge eller hyggelig (oprindelig dansk og norsk ['hygəli]), er et i dansk tillægsord, som betyder „gemytlig“, „behagelig“, „venlig“ og „god“. ... Disse betydninger bruges ofte som et begreb for „typisk dansk“.

Hvorfor forbindes hygge med noget dansk?

Hyggen er en del af folkesjælen I modsætning til de engelske oversættelser af 'hygge', 'comfy' og 'comfort', beskriver det danske ord ifølge Ole Lauridsen en sindstilstand: - Hyggen er en del af den danske folkesjæl. Danskere ved, hvad det er, uden måske at kunne forklare det.

Kan hygge være negativt?

Dansk hygge er tæt forbundet med en mentalitet, som ikke helt findes andre steder. - Hvis man skal sige noget negativt om hyggen, så kan den være meget ekskluderende. Hygge handler stort set kun om samvær med familien og nære venner. ... Så mens danskerne er gode til at hygge med de nærmeste, er bl.

Hvornår blev ordet hygge en del af det danske sprog?

Længere tilbage på old norsk var ordet hyggja, som dækker over at tænke, at føle, at mene og at føle sig tilpas. Disse relaterer sig alle til den nuværende betydning af hygge, som blev indlejret i det danske sprog i slutningen af det 18. århundrede (Dansk Etymologisk ordbog 2004; Ordnet.dk).

Hvad betyder der er en hyggelig stemning?

behagelig; uformel eller intim så man føler sig hjemme om situation, sted m.m.

Hvornår blev ordet hygge opfundet?

Om "hygge sig" skriver ordbogen: søge eller finde hygge, føle sig hjemlig og veltilpas, indrette sig hyggeligt, gøre sig det hyggeligt. Denne betydning er ifølge ordbogen kommet ind i det danske sprog i 1800-tallet, enten efter norsk og svensk eller dannet af navneordet hygge eller tillægsordet hyggelig.

Hvad er specielt ved den danske kultur?

Set i dette perspektiv heraf omfatter dansk kultur i sin bredeste fortolkning danskernes værdier, holdninger, vaner, skikke og traditioner eller de særlige forhold, som forstås som danskhed.

Hvem opfandt hygge?

Jeppe T. Linnet tog den danske hygge fart i 1800-tallet, hvor det danske samfund var domineret af middelklassen. Som modsvar og afstandtagen til overklassen var der et særligt fokus på, at hjemmet skulle være karakteriseret af tryghed, nærhed, stabilitet og et sted, man kunne have det godt*.

Hvor stammer ordet hygge fra?

History og baggrund::Ordet hygge stammer oprindeligt fra norsk og betød at trøste, tilføre nogen mod eller glæde. Længere tilbage på old norsk var ordet hyggja, som dækker over at tænke, at føle, at mene og at føle sig tilpas.

Hvad er 'hygge'?

 • »Ét af de vigtigste nøgleord på dansk er nok 'hygge'. Danskere får et chok, når de hører, at ordet kommer fra norsk,« griner Carsten Levisen. Han forklarer 'hygge' over for udlændinge som 'pleasant togetherness'. »'Hygge' er et hyppigt brugt ord, der er vanskeligt at oversætte.

Er 'hygge' fra norsk?

 • Danskere får et chok, når de hører, at ordet kommer fra norsk,« griner Carsten Levisen. Han forklarer 'hygge' over for udlændinge som 'pleasant togetherness'. »'Hygge' er et hyppigt brugt ord, der er vanskeligt at oversætte.

Hvad er hygge for udlændinge?

 • Han forklarer 'hygge' over for udlændinge som 'pleasant togetherness'. »'Hygge' er et hyppigt brugt ord, der er vanskeligt at oversætte. Det er vigtigt for os, fordi det handler om at være sammen. Og vi kan bygge videre på ordet og skabe nye ord som 'hyggemusik' eller 'hyggebelysning'.

Er 'hygge' kulturelle nøgleord?

 • 'Hygge', 'koselig' og 'lagom' er nærmest uoversættelige ord. Ifølge en dansk sprogforsker er sådan nogle ord 'kulturelle nøgleord'. (Foto: Shutterstock) 'Hygge', 'koselig' og 'lagom' er nærmest uoversættelige ord. Ifølge en dansk sprogforsker er sådan nogle ord 'kulturelle nøgleord'. (Foto: Shutterstock) Visse ord er uoversættelige.