:

Hur vet man om man är förstoppad?

Innehållsförteckning:

  1. Hur vet man om man är förstoppad?
  2. Hur försvinner förstoppning?
  3. Vad kan du göra när du har förstoppning?
  4. Vad är symtom på förstoppning?
  5. Hur gör man vid Långvarig förstoppning?
  6. Kan du bli förstoppad om du ändrar eller får nya matvanor?

Hur vet man om man är förstoppad?

Är du förstoppad har du svårt att bajsa, trots att du vill. Du kan också ha ett eller flera av följande symtom: Bajset är hårt och trögt att få ut. Du kan få ont i ändtarmsöppningen när du bajsar.

Hur försvinner förstoppning?

En vanlig behandling vid förstoppning är: Fiberrik kost. Fibrer hjälper bland annat avföringen att suga åt sig vätska och svälla, vilket gör det lättare för tarmen att tömma sig. En dietist kan hjälpa dig att gå igenom vad du bör äta mer och vad du bör äta mindre av.

Vad kan du göra när du har förstoppning?

  • När du har förstoppning har du svårt att bajsa och det kan också göra ont. Ofta räcker det att dricka mer vätska och att äta mer fiberrik mat. Det finns även receptfria läkemedel som du kan använda. De allra flesta blir förstoppade då och då oavsett ålder, men barn och äldre personer har lättare att få förstoppning.

Vad är symtom på förstoppning?

  • När det gäller förstoppning varierar symtomen, och kan yttra sig som magsmärta, "ballongmage", sjukdomskänsla eller tappad aptit. Men om du inte går på toaletten så ofta som du brukar, om du måste ta i (krysta) eller har svårt för att tömma tarmen, kan detta vara förstoppning.

Hur gör man vid Långvarig förstoppning?

  • Vid långvarig förstoppning kan en ansamling av avföring bildas i rektum (fekalom). Förstahandsval av behandling vid fekalom är makrogolläkemedel tillsammans med lavemang, men vid mycket svåra fall kan man tvingas att manuellt avlägsna avföringen.

Kan du bli förstoppad om du ändrar eller får nya matvanor?

  • Du kan bli förstoppad om du ändrar eller får nya matvanor. Både ny mat och att äta på nya tider kan göra att du blir förstoppad. För lite rörelse. Du kan bli hård i magen och bli förstoppad om du rör dig lite i vardagen, till exempel att du sitter mycket.