:

Hur lång tid tar det att operera diskbråck?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång tid tar det att operera diskbråck?
  2. Hur uppstår diskbråck?
  3. Kan du få diskbråck träning?
  4. Har man diskbråck kan en operation behövas?
  5. Kan du få diskbråck i hela ryggen?

Hur lång tid tar det att operera diskbråck?

Diskbråcksoperation i ländryggen är ett relativt litet ingrepp. Operationen sker oftast med hjälp av mikroskop och hudsnittet är ofta inte större än 3-5 cm. Operationen tar ca 30 minuter och görs i full narkos. Många kan gå hem samma dag som operationen sker, andra går hem dagen efter operationen.

Hur uppstår diskbråck?

  • Hur och varför diskbråck uppstår. Ett diskbråck uppstår när krafterna är för stora för att strukturerna i disken håller sig intakta. Det är kompressioner, rotationer och glidningskrafter som kan få vävnaden att ”gå sönder”. Det kan uppstå akut eller över längre tid, av akut skada eller längre tids nedbrytning (degeneration).

Kan du få diskbråck träning?

  • Diskbråck träning. Men ofta hjälper det med träning och motion. Att få ett träningsprogram genom en kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast kan vara en bra lösning. Då får du röra på dig och träna upp dina muskler. Dels kan detta hjälpa för att minska smärtan men också för att få tillbaka muskulatur och stärka lederna.

Har man diskbråck kan en operation behövas?

  • I vissa fall när man har diskbråck kan en operation behövas. Ungefär tio procent av de som drabbas av åkomman blir inte av med sin smärta. Har man väldigt ont och blir begränsad i sitt liv på grund av det så kan man behöva diskutera med sin läkare om huruvida man behöver en läkare. De flesta som får en operation blir helt friska efteråt.

Kan du få diskbråck i hela ryggen?

  • Du kan få diskbråck i hela ryggraden men det är vanligast att få diskbråck i nedre delen av ryggen, som kallas ländryggen. En vanlig form av påverkan på nerver från ett sådant diskbråck är smärta som strålar ut i benet, ofta benämnd ischias. Näst vanligast är att få diskbråck i övre delen av ryggen, som kallas halsryggen.