:

Hur många timmar REM-sömn per natt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur många timmar REM-sömn per natt?
  2. Hur får man mer REM-sömn?
  3. Får ingen REM-sömn?
  4. Vad är REM-sömn bra för?
  5. Vad är en rem-sömn?
  6. Vad händer i hjärnan under REM-sömn?

Hur många timmar REM-sömn per natt?

Ungefär 20-25% av en normal 7-8 timmars sömn består av REM-sömn.

Hur får man mer REM-sömn?

Så bäddar du för en bra drömsömn! Se till att dagsljus, gärna på morgonen. Ha det mörkt på kvällen. Då frisätts melatonin som hjälper dig att somna. Ha en stabil livsstil med tydligt rutiner, det underlättar för kroppen att hålla dygnsrytmen.

Får ingen REM-sömn?

De rekommenderar också att man ska vara extra uppmärksam på sådant som ger mindre REM-sömn, till exempel kraftig snarkning och sömnapné (andningsuppehåll). Båda är kända för att påverka just REM-sömnen negativt. Samma gäller vissa mediciner, till exempel antidepressiva läkemedel, och alkohol.

Vad är REM-sömn bra för?

Till sist kommer drömsömnen, det som kallas REM-sömn. Det är den period då den främre delen av hjärnan får vila och återhämta sig och då bearbetar du känslor och upplevelser du haft under dagen.

Vad är en rem-sömn?

Under djupsömnen slappnar musklerna av och du är svår att väcka. Om du blir väckt i den här fasen kan du känna dig förvirrad och det tar tid innan du känner dig vaken. Drömsömnen som även kallas REM-sömn. REM står för rapid eye movement som betyder snabba ögonrörelser.

Vad händer i hjärnan under REM-sömn?

Utifrån tycks skillnaderna mellan djupsömn och REM-sömn stora, under REM-sömnen slår hjärtat snabbare, blodtrycket stiger och EEG får samma snabba, vassa mönster som när vi är vakna. Att hjärnan är upptagen syns också tydligt på syreförbrukningen som faktiskt är högre än när vi är vakna.