:

Hur lång tid har man på sig att besikta om bilen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång tid har man på sig att besikta om bilen?
  2. Vad händer om man får en tvåa på besiktningen?
  3. Vad betyder begränsad inspektion?
  4. Vad betyder 1 på besiktning?
  5. Kan en verkstad släcka en tvåa?
  6. Vad händer om man inte klarar ombesiktning?

Hur lång tid har man på sig att besikta om bilen?

Nya personbilar och lastbilar med högsta totalvikt 3.5 ton ska besiktas första gången inom 36 månader efter att fordonet togs i bruk. Andra gången det är dags för besiktning är senast 24 månader efter första besiktningen. Därefter ska bilen eller lätta lastbilen besiktas senast 14 månader efter senaste besiktningen.

Vad händer om man får en tvåa på besiktningen?

Om du får en tvåa så skall denna åtgärdas och du skall göra en efterkontroll, vilket kostar pengar. Men om du istället gör en enkel kontroll innan så kan du slippa detta. Nu finns inte ettor och tvåor längre, utan saker som måste åtgärdas, vanligtvis kallad tvåa, med eller utan återbesök.

Vad betyder begränsad inspektion?

17 § Vid kontroll av fordon som sker i samband med annan trafik- övervakning och utan att flygande inspektion är planerad får inspektionen begränsas ytterligare och omfatta endast del av ett system.

Vad betyder 1 på besiktning?

Protokoll med körförbud som resultat 1. Om ditt fordon fått körförbud innebär det att fordonet inte får köras eller bogseras från stationen utan kan endast flyttas med hjälp av bärgningsbil. Om fordonet får körförbud så gäller detta tills dess en ny besiktning utförts.

Kan en verkstad släcka en tvåa?

I dag finns ungefär 1 000 verkstäder som är ackrediterade av myndigheten Swedac för att släcka tvåor. ... För att en verkstad ska kunna släcka tvåor måste reparationsarbetet vara utfört på samma verkstad. En kontrollant vid verkstaden kontrollerar arbetet och meddelar sedan Transportstyrelsen att bristerna åtgärdats.

Vad händer om man inte klarar ombesiktning?

Om du inte har varit på efterkontroll inom 30 dagar får ditt fordon körförbud. Efter ytterligare 30 dagar måste du dessutom göra en ny kontrollbesiktning. Efter tre underkända kontroller i rad måste du återkomma för en efterkontroll inom en vecka, annars inträder körförbud, oavsett var i perioden du befinner dig.