:

Vad händer vid en stämning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer vid en stämning?
  2. När kan man stämma någon?
  3. Vad kostar en tvist i tingsrätten?
  4. Vad händer efter en stämningsansökan?
  5. Vad händer om man inte svarar på en stämning?

Vad händer vid en stämning?

Avsikten med en stämningsansökan är att tingsrätten ska lösa tvisten åt parterna. Käranden skickar in en stämningsansökan där han eller hon beskriver vad som krävs av motparten. En stämning är ett krav på att motparten – som också kallas svarande – ska berätta hur han eller hon ställer sig till kraven.

När kan man stämma någon?

Om man vill stämma någon man anser har begått ett brott eller liknande kan man göra det via ett tvistemål eller ett brottmål. Ett tvistemål kan handla om en felaktig faktura, ett brutet avtal etc. Medan ett brottmål handlar om våld, narkotika, skattebrott etc.

Vad kostar en tvist i tingsrätten?

Du behöver alltid betala en ansökningsavgift för att kunna lämna din tvist till domstol. Hur stor ansökningsavgiften är beror på hur mycket pengar du och motparten tvistar om. För en tvist som rör ett krav under 23 800 kronor (ett halvt prisbasbelopp år 2021), är ansökningsavgiften 900 kronor.

Vad händer efter en stämningsansökan?

Vad händer efter en stämningsansökan? När en stämningsansökan kommer in till tingsrätten granskar tingsrätten att den uppfyller kraven för en sådan och att ansökningsavgiften betalats. Om den inte behöver kompletteras så skickar tingsrätten över den till motparten som normalt får tre veckor på sig att svara.

Vad händer om man inte svarar på en stämning?

Enligt 48 kapitlet 12 § rättegångsbalken kan man nämligen inte godkänna ett föreläggande när åklagaren t. ex. har utfärdat stämning (se bestämmelsen här). Svarar du inte så kommer det ses som att du inte godtar strafföreläggandet, åklagaren kommer då väcka åtal och domstolen kommer att bedöma frågan.