:

Vilka fall går till hovrätten?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka fall går till hovrätten?
  2. Hur lång tid tar det att överklaga?
  3. Hur lång tid tar det att överklaga till Högsta domstolen?
  4. Kan målsägande överklaga?
  5. Vad krävs för att överklaga till Högsta domstolen?

Vilka fall går till hovrätten?

Det gäller både brottmål och tvistemål som överklagats från tingsrätten. Om tingsrätten har dömt en person till böter eller frikänt personen för ett brott som kan ge högst sex månaders fängelse, krävs prövningstillstånd för att ett brott ska tas upp i hovrätten.

Hur lång tid tar det att överklaga?

Hovrätten strävar efter att avgöra mål så effektivt som möjligt. I regeringens regleringsbrev för budgetåret 2020 avseende Sveriges Domstolar så framgår det att 75 % av brottmålen ska avgöras inom fem månader.

Hur lång tid tar det att överklaga till Högsta domstolen?

lång tid tar det Högsta domstolen fattar i normalfallet beslut i frågan om prövningstillstånd efter cirka 1 månad från det att överklagandet kom in till domstolen. Beslutet fattas av ett eller flera justitieråd.

Kan målsägande överklaga?

Om åklagaren är missnöjd med domen i tingsrätten kan han eller hon överklaga domen till hovrätten, som är högre instans. Även den misstänkta och i vissa fall målsägande kan överklaga domen. Vid den nya rättegången i hovrätten måste normalt sett inte de inblandade höras igen.

Vad krävs för att överklaga till Högsta domstolen?

För att Högsta domstolen ska pröva målet krävs i regel att Högsta domstolen först har lämnat s.k. prövningstillstånd. Om din dom från hovrätten får överklagas till Högsta domstolen brukar framgå av en bilaga till avgörandet om vad överklagandet ska innehålla.