:

Kan ett utlämnande av en allmän handling begäras hos myndighet om handlingen fysiskt inte finns där?

Innehållsförteckning:

  1. Kan ett utlämnande av en allmän handling begäras hos myndighet om handlingen fysiskt inte finns där?
  2. Får inte ut allmän handling?
  3. Vilken instans Överprövar myndighetens beslut att inte lämna ut en allmän handling?
  4. Hur ska man göra om en handling inte ska lämna ut pga att den omfattas av sekretess?
  5. När blir en anmälan allmän handling?

Kan ett utlämnande av en allmän handling begäras hos myndighet om handlingen fysiskt inte finns där?

En begäran att få ta del av en allmän handling ska prövas skyndsamt av myndigheten. ... En anledning att dröja något med att lämna ut en allmän handling är att myndigheten måste pröva om uppgifter i handlingen är sekretess- belagda enligt någon bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen.

Får inte ut allmän handling?

Om Skatteverket ska vägra att lämna ut en allmän handling eller uppgifter ur en allmän handling ska sökanden viss information. I vissa fall ska Skatteverket fatta ett skriftligt beslut.

Vilken instans Överprövar myndighetens beslut att inte lämna ut en allmän handling?

Var och en har rätt att hos myndigheter ta del av allmänna handlingar förutsatt att uppgifterna i dem inte omfattas av sekretess. Ett beslut av en myndighet att inte lämna ut en handling får normalt överklagas till kammarrätt.

Hur ska man göra om en handling inte ska lämna ut pga att den omfattas av sekretess?

En begäran om utlämnande ska hanteras skyndsamt, normalt inom 24 timmar. Om den anställde som normalt skulle hanterat utlämnandet inte finns på plats måste någon annan hantera begäran. Den som begär ut en allmän handling har rätt att utan avgift få ta del av den på plats hos myndigheten.

När blir en anmälan allmän handling?

För att en handling ska vara allmän måste den vara upprättad eller inkommen till en myndighet samt förvaras där (2 kap. 4 § TF). Eftersom polisanmälan är upprättade hos en Polisen, vilket är en myndighet, är den att ses som allmänna (2 kap. 10 § TF), under förutsättningen att sekretess inte har föreskrivits.