:

Hur länge ska man linda foten efter stukning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge ska man linda foten efter stukning?
  2. Vilket redskap ska man träna med efter en stukad fot?
  3. Är det bra att simma med stukad fot?
  4. När kan man springa efter en stukning?
  5. Kan man röra tårna om man brutit foten?

Hur länge ska man linda foten efter stukning?

Kom ihåg tryckförband och högläge. Linda fotleden hårt så snart du kan. Låt lindan sitta i 15–20 min och lägg upp foten högt.

Vilket redskap ska man träna med efter en stukad fot?

Cirkulationsträning genom att böja/sträcka och vrida fotleden inåt och utåt. Vrid foten 20 gånger åt varje håll och gör övningen flera gånger per dag. När foten så tillåter: Cykla på motionscykel med lätt trampmotstånd.

Är det bra att simma med stukad fot?

Skadan avgör hur lång tid foten behöver för att återfå normal funktion. Om det är en väldigt liten skada kan det räcka med några dagars aktiv vila från vanlig träning. Under den tiden ska foten naturligtvis tränas, men även simning, cykling, träning av övriga kroppsdelar för att hålla igång fysiken.

När kan man springa efter en stukning?

Detta kan du börja med så snart som möjligt. Så snart du upplever att du kan gå på foten så ska du göra det. De första 10 dagarna efter stukningen bör du dock använda en linda, tejpning eller fotledsskydd.

Kan man röra tårna om man brutit foten?

Annons: Om man har en stukad fot gör det ont men man kan röra på den och stödja på den till skillnad från när man har brutit foten. Vid en stukad fot är det vävnaderna som ligger runt leden som är skadade. Får man dessutom en blödning när man stukar foten uppstår en svullnad.