:

Hur lever man efter hjärtinfarkt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lever man efter hjärtinfarkt?
  2. Vilka är vanliga symtom vid hjärtinfarkt?
  3. Hur ökar risken för hjärtinfarkt?
  4. Varför är hjärtinfarkt akut syrebrist?
  5. Hur ställs diagnosen för hjärtinfarkt?

Hur lever man efter hjärtinfarkt?

Efter en hjärtinfarkt rekommenderas du att träna din kondition och styrka regelbundet. Dessutom bör du vara fysiskt aktiv i vardagliga situationer och undvika att sitta stilla längre stunder.

Vilka är vanliga symtom vid hjärtinfarkt?

  • Det här är några vanliga symtom vid en hjärtinfarkt: Stark och ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armarna Obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna

Hur ökar risken för hjärtinfarkt?

  • Personer med högt blodtryck löper ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt. Ett högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och leder till förändringar i själva hjärtmuskeln. Ett obehandlat högt blodtryck leder på sikt även till att åderförfettningen ökar och att kärlväggarna blir hårdare och mindre elastiska.

Varför är hjärtinfarkt akut syrebrist?

  • Hjärtinfarkt orsakas av akut syrebrist som uppstår när en blodpropp plötslig bildas i något av hjärtats kranskärl. 24 800 personer i Sverige drabbas av hjärtinfarkt varje år. Snabb behandling är avgörande.

Hur ställs diagnosen för hjärtinfarkt?

  • Diagnosen hjärtinfarkt ställs utifrån symptom, EKG och blodprov. Vid en hjärtinfarkt läcker hjärtmuskeln ut proteiner, bland annat så kallade troponiner, som kan spåras i blodet. En ultraljudsundersökning kan bedöma storleken på infarkten och hur pumpförmågan i hjärtat har påverkats.