:

Hur låg puls ska man ha?

Innehållsförteckning:

  1. Hur låg puls ska man ha?
  2. Hur låg puls kan man ha när man sover?
  3. Hur många slag är en normal maxpuls?
  4. Vad är symtom vid högt blodtryck?
  5. Hur kan du kontrollera ditt blodtryck?
  6. Har du högt blodtryck om du är gravid?
  7. Vad är det högsta blodtrycket för en frisk person?

Hur låg puls ska man ha?

Den normala hjärtfrekvensen hos vuxna är mellan 50-100 slag/minut. En frekvens under 50 slag/minut kallas bradykardi och över 100 slag/minut kallas takykardi. Orsaken till en bradykardi kan till exempel vara förgiftningar, syrebrist eller nedkylning.

Hur låg puls kan man ha när man sover?

En vuxen person som vilar brukar ha en puls på mellan 60 och 70 regelbundna slag per minut. En vältränad person har ofta lägre vilopuls, mellan 45 till 55 slag per minut eller ännu lägre. Hos barn under ett år kan pulsen vara upp till 160 slag per minut.

Hur många slag är en normal maxpuls?

En vanlig uppskattning av ens maxpuls är 220 slag minus ens ålder. Den maximala pulsen är genetiskt betingad och sjunker i regel med stigande ålder. För en vältränad person så sjunker maxpulsen långsammare än hos de som är otränade.

Vad är symtom vid högt blodtryck?

  • Symtom vid högt blodtryck. Symtom vid högt blodtryck. Många som har ett alltför högt blodtryck känner ingenting alls. Ibland kan du få lindriga symtom vid högt blodtryck, till exempel lätt huvudvärk och trötthet.

Hur kan du kontrollera ditt blodtryck?

  • Kontrollera ditt blodtryck om du misstänker eller är orolig för att du har högt blodtryck. Det kan du göra på en vårdcentraleller på vissa apotek. Många vårdcentraler kan du kontakta genom att logga in. Kontakta en vårdcentral om du har uppmätt ett blodtryck som är 140/90 eller högre utan andra symtom.

Har du högt blodtryck om du är gravid?

  • Ungefär en tredjedel av den vuxna befolkningen i Sverige har högt blodtryck. De flesta behöver behandling med läkemedel för att sänka blodtrycket effektivt. Du kan få högt blodtryck om du är gravid. Det kallas havandeskapsförgiftningoch brukar upptäckas vid en kontroll hos barnmorskan.

Vad är det högsta blodtrycket för en frisk person?

  • När du läser av blodtrycket finns det två olika sorters tryck – det lägsta och det högsta. Ett friskt och normalt blodtrycks för en frisk person anses ligga på 120//90 mm Hg.