:

Hur länge tar barn D-vitamin?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge tar barn D-vitamin?
  2. Är D-vitamin bra för barn?
  3. Vad kan man få i sig av D-vitamin?
  4. Hur länge lagras D-vitamin i kroppen?
  5. Varför är D-vitamin viktigt för skelettet?
  6. Vad är brist på D-vitamin i skelett och tänder?

Hur länge tar barn D-vitamin?

En del barn rekommenderas fortsätta med 5 D-droppar även efter 2 år och under hela förskoleåldern: Barn som inte äter fisk. Barn som inte äter D-vitaminberikad mat, till exempel berikade mjölkprodukter och matfetter. Barn som bär kläder som täcker ansikte, armar och ben eller inte är ute i solen under sommaren.

Är D-vitamin bra för barn?

D-vitamin behövs bland annat för att kroppen ska kunna ta upp kalcium och bilda skelett och tänder. Rekommenderad mängd D-vitamin är 10 mikrogram per dag, för både barn och vuxna. Man behöver inte få i sig exakt den mängden varje dag.

Vad kan man få i sig av D-vitamin?

  • Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket.

Hur länge lagras D-vitamin i kroppen?

  • D-vitamin lagras i kroppen i cirka tre månader, men det kan även variera lite från person till person. Forskning visar till exempel att de som har mycket fett på kroppen lagrar in mer D-vitamin, och D-vitamin är också beroende av andra näringsämnen som till exempel kalcium (då det transporterar kalcium i blodet) med mera.

Varför är D-vitamin viktigt för skelettet?

  • Att D-vitamin är viktigt för skelettet är välkänt sedan länge, det är därför alla småbarn rekommenderas tillskott med D-droppar. D-vitamin har i många studier testats (tillsammans med kalcium) för att stärka skelettet även hos vuxna och motverka benskörhet.

Vad är brist på D-vitamin i skelett och tänder?

  • D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna.