:

Varför dör mina tulpaner?

Innehållsförteckning:

  1. Varför dör mina tulpaner?
  2. Hur djupt ligger tulpanlökarna i trädgården?
  3. När är det bra att plantera tulpaner?
  4. När är det dags att plantera sina tulpanlökar?
  5. Vad är storleken på tulpanlökar?

Varför dör mina tulpaner?

Placeringen. Ett naturligt misstag är att anta att tulpanerna vill ha solljus, och placera dem i ett fönster. Tyvärr åldras blomman i förtid av direkt solljus – precis som vår hud.

Hur djupt ligger tulpanlökarna i trädgården?

  • I vilt tillstånd ligger tulpanlökarna djupt nere i jorden, ofta ner till 40 cm eller mer. Lökarna har själva sökt sig djupt ner, eftersom de gärna vill att temperaturen varierar så lite som möjligt. Planterar man lökar i den egna trädgården, räcker det dock med 15-20 cm i de flesta fall.

När är det bra att plantera tulpaner?

  • Det är bra att plantera tulpaner ganska sent. Om jorden vid plantering fortfarande är för varm, kan det störa vilan som löken befinner sig i och det kan resultera i att löken vaknar och kommer upp. Lökarna behöver dock en sval period för att kunna bilda ett bra rotsystem så att de orkar blomma på våren.

När är det dags att plantera sina tulpanlökar?

  • När är det dags att plantera ut sina tulpanlökar. Plantera dina tulpanlökar från september fram till någon vecka innan tjälen går ned i marken. Ju längre norrut desto tidigare plantering. Plantera gärna tidigt på hösten. Lökarna är då i bästa skick och de får gott om tid att etablera sig före vintern.

Vad är storleken på tulpanlökar?

  • Lökstorleken varierar även med sort - vissa vilda arter har små väldigt små lökar. Tulpanlökarna ska vara friska - inte vara angripna av mögel eller ha andra skador. Alla klostras tulpanlökar är av storleken 12/+ vilket räknas som stora lökar.