:

Vad är en sänka orientering?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en sänka orientering?
  2. Hur mycket är en höjdkurva?
  3. Vad är ekvidistans i orientering?
  4. Vad är Hjälpkurva?
  5. Vad menas med Kontrollbeskrivning?
  6. Vad menas med tumgreppet?
  7. Vad visar en terrängkarta?
  8. Vad är Nivåkurvor och Ekvidistans?
  9. Vad betyder skala i orientering?
  10. Vad är linje orientering?

Vad är en sänka orientering?

En ås är som en näsa som sticker ut från en höjd och en sänka är motsatsen. En sänka kan vara en ravin i en dalgång eller så liten som endast en liten inbuktning längs med en höjdkurva.

Hur mycket är en höjdkurva?

Normalt används 5 meter, och 2,5 m i flack terräng. I stockholmsregionen används ofta ekvidistansen 4 meter. Höjdkurvorna är bruna och var femte höjdkurva är tjockare än de andra för att man lätt ska kunna räkna stigning över många höjdkurvor. Dessa kurvor kallas stödkurvor.

Vad är ekvidistans i orientering?

Ekvidistans är höjdskillnaden mellan två höjdkurvor (de bruna linjerna) på en karta. Om kartan har en ekvidistans på 5 meter skiljer det alltså 5 meter i höjd mellan kurvorna. På orienteringskartor är 2,5 eller 5 meters ekvidistans standard. Vilken som väljs beror på hur kuperad terrängen är.

Vad är Hjälpkurva?

Hjälpkurva Används mellan vanliga kurvor för att markera en tydlig formation. Är ofta lite "mindre värd" än en vanlig höjdkurva. Lutningsstreck Kan användas för att förtydliga kurvbilden, "pekar" alltid neråt. Skärning Grustag, sandtag, branta vägslänter etc.

Vad menas med Kontrollbeskrivning?

Syftet med kontrollbeskrivningen är att ge en bättre beskrivning av kontrollföremålet än vad kartan kan ge. En bra kontrollpunkt hittas huvudsakligen genom kartläsning. Beskrivningar och kontrollsiffror hjälper till att hitta kontrollen men ska hållas så enkla som möjligt.

Vad menas med tumgreppet?

Med tumgrepp och kartvikning avses att vika kartan i ett lagom stort format för att kunna placera tummen så att den pekar på den plats på kartan som man är vid. Det underlättar kartläsningen om du efter hand flyttar tummen till där du senast visste var du var.

Vad visar en terrängkarta?

Terrängkartan i skala 1:50 000 ger en fullvärdig markslagsredovisning som även innefattar blockig mark, berg i dagen och lövskog. Den har också en detaljerad redovisning av småvägar, stigar och vägbommar. ... Genom att kombinera terrängkartan med höjddata kan du dessutom få en tredimensionell visning av landskapet.

Vad är Nivåkurvor och Ekvidistans?

kartlinje i karta eller ritning som sammanbinder alla punkter i terrängen som har samma nivå över havsytan eller någon annan referensyta. Höjdskillnaden mellan två intilliggande kurvor kallas ekvidistans och är vanligen 5 m i topografisk karta i skalan 1:50000.

Vad betyder skala i orientering?

På en karta står det alltid vilken skala den är ritad i. Det kan till exempel stå 1:10 000. Det betyder att 1 cm på kartan är 10 000 cm i verkligheten. Kartan är alltså förminskad 10 000 gånger, allt du mäter är 10 000 gånger större i verkligheten.

Vad är linje orientering?

Linjeorientering är också en form av OL där man följer en karta för att hitta kontrollerna. Men själva kontrollerna är inte markerade på kartan, istället följer man en linje som ritas på kartan med vetskapen om att alla kontrollerna finns någonstans utmed denna linje, men man vet inte var.