:

Hur läser man balansrapport?

Innehållsförteckning:

  1. Hur läser man balansrapport?
  2. Hur räknar man ut en resultatrapport?
  3. Hur påverkar årets resultat balansräkningen?
  4. Vilka kontotyper avslutas mot balansrapport respektive resultatrapport?
  5. Vad påverkar årets resultat?

Hur läser man balansrapport?

I balansrapporten summeras skulder och eget kapital. Summeringen ska sedan stämma överens med tillgångarna, det vill säga skulder och eget kapital ska balanserna med tillgångar. – Ett saldo i balansrapporten som avser första datumet i en period, till exempel 1 januari, kallas ingående balans (IB).

Hur räknar man ut en resultatrapport?

Resultatrapporten däremot, sammanfattar vad som hänt i verksamheten under en viss period, till exempel ett helt räkenskapsår. Den redovisar periodens resultat som antingen kan vara vinst, förlust eller nollresultat genom att lägga ihop periodens intäkter och sedan subtrahera dessa med periodens kostnader.

Hur påverkar årets resultat balansräkningen?

Årets resultat i bokföringen Årets resultat kan antingen bli en vinst, förlust eller nollställd. Om det blir en vinst ska den flyttas till posten eget kapital i balansräkningen, om den inte delas ut till aktieägarna. Detta gör att den ökar medans en förlust istället minskar det egna kapitalet.

Vilka kontotyper avslutas mot balansrapport respektive resultatrapport?

Från resultatrapporten kan man utläsa företagets intäkter och kostnader samt dess resultat för verksamhetsåret. I balansrapporten får man en sammanställning av företagets ekonomiska ställning vid periodens sista dag, det vill säga dess tillgångar, eget kapital och skulder.

Vad påverkar årets resultat?

Årets resultat beräknas genom att man tar företagets intäkter minus kostnader i resultaträkning, där man till slut får fram en siffra som visar om företaget gör en vinst eller inte. I dessa kostnader ingår även skatt, och årets resultat räknas alltså efter skatt.