:

Vad är syftet med återvinning i konkurs?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är syftet med återvinning i konkurs?
  2. Kan ett konkursbo försättas i konkurs?
  3. Vad är syftet med återvinning?
  4. Vad är grunden för en ansökan om konkurs?
  5. Vad innebär konkurslagen?

Vad är syftet med återvinning i konkurs?

Återvinning i konkurs innebär att en viss rättshandling som gäldenären har gjort före konkursen återgår. Det finns olika möjligheter att återvinna egendom till konkursboet. Skatteverket kan ställa säkerhet i form av borgen eller i övrigt ta på sig betalningsansvar för kostnader som uppkommer i konkursförfarandet.

Kan ett konkursbo försättas i konkurs?

1 § Genom konkurs tar en gäldenärs samtliga borgenärer i ett sammanhang tvångsvis i anspråk gäldenärens samlade tillgångar för betalning av sina fordringar. Under konkurs omhändertas tillgångarna för borgenärernas räkning av konkursboet. ... 4 § Ett konkursbo som är på obestånd kan försättas i konkurs.

Vad är syftet med återvinning?

När en gäldenär med massa skulder har satts i konkurs aktualiseras återvinningsreglerna. De möjliggör för konkursförvaltaren att återvinna vissa transaktioner som varit oschyssta eller så kallat otillbörliga, så att gäldenären till exempel får tillbaka pengar som betalats kort tid innan konkursen.

Vad är grunden för en ansökan om konkurs?

Tingsrätten beslutar om konkursansökan av gäldenären själv eller av en borgenär. En nödvändig förutsättning är att gäldenären är på obestånd. Obestånd (insolvens) innebär att gäldenären inte kan betala sina skulder och att denna oförmåga inte är endast tillfällig (1 kap. 2 § KonkL).

Vad innebär konkurslagen?

Ett tvångsförfarande där en gäldenärs samtliga tillgångar tas i anspråk för att betala dennes borgenärer. Under konkursen omhändertas tillgångarna av ett konkursbo, som är en separat juridisk person som företräds av en konkursförvaltare. Gäldenären förlorar alltså rådigheten över tillgångarna.