:

Varför får unga hjärtinfarkt?

Innehållsförteckning:

  1. Varför får unga hjärtinfarkt?
  2. Vilka är vanliga symtom vid hjärtinfarkt?
  3. Hur ökar risken för hjärtinfarkt?
  4. Hur ställs diagnosen för hjärtinfarkt?
  5. Varför är hjärtinfarkt akut syrebrist?

Varför får unga hjärtinfarkt?

Ibland finns faktorer som till exempel ärftlighet för kardiomyopati, dåligt reglerad diabetes, fetma eller olika typer av missbruk, men många av dem som drabbas är vanliga unga män och kvinnor.

Vilka är vanliga symtom vid hjärtinfarkt?

  • Det här är några vanliga symtom vid en hjärtinfarkt: Stark och ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armarna Obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna

Hur ökar risken för hjärtinfarkt?

  • Personer med högt blodtryck löper ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt. Ett högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och leder till förändringar i själva hjärtmuskeln. Ett obehandlat högt blodtryck leder på sikt även till att åderförfettningen ökar och att kärlväggarna blir hårdare och mindre elastiska.

Hur ställs diagnosen för hjärtinfarkt?

  • Diagnosen hjärtinfarkt ställs utifrån symptom, EKG och blodprov. Vid en hjärtinfarkt läcker hjärtmuskeln ut proteiner, bland annat så kallade troponiner, som kan spåras i blodet. En ultraljudsundersökning kan bedöma storleken på infarkten och hur pumpförmågan i hjärtat har påverkats.

Varför är hjärtinfarkt akut syrebrist?

  • Hjärtinfarkt orsakas av akut syrebrist som uppstår när en blodpropp plötslig bildas i något av hjärtats kranskärl. 24 800 personer i Sverige drabbas av hjärtinfarkt varje år. Snabb behandling är avgörande.