:

Hur mycket snö är det i Stekenjokk?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket snö är det i Stekenjokk?
  2. När plogas Vildmarksvägen?
  3. Hur länge ligger snön kvar i Stekenjokk?
  4. När plogas Vildmarksvägen 2021?
  5. Hur plogas Vildmarksvägen?

Hur mycket snö är det i Stekenjokk?

Vissa delar av vägen har haft så mycket som 4,5-5 meter snö vilket är mer än 1,5 meter mer än normalt. Länsstyrelsen går ut och varnar skoteråkare på sociala medier. Parallellt med vägen löper nämligen skoterleden mellan Saxån och länsgränsen och ett fall ner kan vara förenat med livsfara.

När plogas Vildmarksvägen?

Det är mindre snö i år än de drivor på 6-7 meter som var i fjol. "3,5 meter är väl det som är max i år och det är en väsentlig skillnad från ifjol", säger Bertil Fjellström som är en av dem som plogar fram vägen. På nationaldagen 6 juni öppnas vägen för säsongen.

Hur länge ligger snön kvar i Stekenjokk?

Vägen är öppen mellan 6 juni till 15 oktober Under vinterhalvåret ligger snön djup på kalfjället. Då är vägen stängd. Från 6 juni till 15 oktober är det möjligt att köra hela Vildmarksvägen, men ofta öppnar vägen redan i slutet av maj. En del av snön ligger kvar under sommaren.

När plogas Vildmarksvägen 2021?

Förutom Fjellströms plogar en åkare från Strömsund från Jämtlandssidan. Vildmarksvägen öppnas den 6 juni.

Hur plogas Vildmarksvägen?

Maskinen som används är en 20 ton tung Volvo L90H med en snöslunga på. Förarna plogar i skift med start klockan sex på morgonen och slutar först vid elva på kvällen. – Det är mycket som ska plogas upp nu och sen så ska vägen få stå och torka tills vi kan öppna upp den sjätte, säger Bertil Fjellström.