:

Är prostatit vanligt?

Innehållsförteckning:

  1. Är prostatit vanligt?
  2. Hur vanligt är kronisk prostatit?
  3. Varför har du kronisk prostatit?
  4. Kan det hjälpa med antibiotika om prostatiten?
  5. Varför är prostatan inflammerad?

Är prostatit vanligt?

Prostatit innebär att det blir en inflammation i prostatakörteln. Akut prostatit är ovanligt, men om du får det behöver du behandling. Besvären kan komma snabbt. Då är det vanligt att ha feber, ont i magen och svårt att kissa.

Hur vanligt är kronisk prostatit?

Prostatit, eller kronisk bäckenbottensmärta, vars genes ofta är oklar är den vanligaste urologiska orsaken till att män under 50 år uppsöker läkare. Nyare epidemiologiska studier visar att prevalensen av syndromet är ca 10 %. En epidemiologisk studie från Finland visar en livstidsprevalens av syndromet på ca 14 %.

Varför har du kronisk prostatit?

  • Ofta har du ont i nedre delen av ryggen, magen och underlivet. Det kan också göra ont när du kissar. Kronisk prostatit innebär att besvären kommer och går under en längre tid. Oftast läker inflammationen av sig själv så småningom. Kronisk prostatit kallas också för kronisk bäckenbottensmärta.

Kan det hjälpa med antibiotika om prostatiten?

  • Besvären kan lindras av smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel. Ibland kan det hjälpa med behandling med antibiotika om prostatiten beror på bakterier. Du kan pröva ett läkemedel som heter alfuzosin om du har svårt att kissa. Det kan hjälpa ibland.

Varför är prostatan inflammerad?

  • Prostatans uppgift är att bilda transportvätska för spermierna när de är på väg från urinröret till ägget i livmodern. När prostatan blir inflammerad kan körteln svullna, bli öm och mjukare i konsistensen. Inflammationen kan också påverka omgivande vävnader som till exempel musklerna i bäckenbotten.