:

Vilket porslin har Stig Lindberg formgivit?

Innehållsförteckning:

  1. Vilket porslin har Stig Lindberg formgivit?
  2. Vem har ritat mönstret Prisma?
  3. Var föddes Stig Lindberg?
  4. Vem har gjort berså?
  5. Är Fajans?
  6. När levde Stig Lindberg?
  7. Vad heter Stig Lindbergs berömda bladmönster?
  8. När tillverkades Berså?
  9. Är Fajans synonym?
  10. Vad är fajans porslin?

Vilket porslin har Stig Lindberg formgivit?

Stig Lindberg blev år 1957 också huvudlärare i keramik vid Konstfack fram till år 1972. Där formgav han glas för Kosta glasbruk och danska Holmegaard Glasværk samtidigt som han designade bland annat vardagsporslin för Gustavsberg.

Vem har ritat mönstret Prisma?

Flera av Markelius välkända textilmönster Pythagoras, Prisma och Timmer har ställts ut åtskilliga gånger som representanter för 1950-talets svenska textildesign. Mönstret Pythagoras skapades 1952 för ECO-SOC-salen på FN i New York. Det småskaliga mönstret Prisma, är också ritat vid samma tid.

Var föddes Stig Lindberg?

Aug, Umeå, SwedenStig Lindberg / Born

Vem har gjort berså?

Stig Lindbergs Klassiska mönster Berså, ursprungligen från Gustavsbergsporslinet på 1960-talet. Servicen tillverkades från 19 och var en storsäljare i det svenska folkhemmet. Populariteten av Berså porslinet gjorde att produktionen återupptogs 2005.

Är Fajans?

fajans (franska faïence, av italienska faenza, efter staden Faenza), lergods täckt med en ljus ogenomskinlig glasyr, vanligen vit tennglasyr, som oftast är dekorerad.

När levde Stig Lindberg?

Stig Lindberg föddes i Umeå den 17 augusti 1916. Familjen var enligt hans egen utsago småborgerlig, men inte särskilt förmögen och någon studentexamen blev det aldrig tal om. Istället tog han realen i Jönköping 1935 för att sedan börja på Tekniska skolan, sedermera Konstfack, vid Hötorget i Stockholm.

Vad heter Stig Lindbergs berömda bladmönster?

Tapet Berså, Scandinavian Designers II, klassiskt bladmönster, grön. Design av Stig Lindberg. Med sina stiliserade gröna blad blev detta mönster svenska folkets allra mest älskade. Servisen med det gröna bladmönstret såldes i ofantliga mängder under 1960-talet och är idag en ikon för folkhems-Sverige.

När tillverkades Berså?

Stig valde ut den dekor med gröna sublima blad och svarta detaljer och hittade samtidigt på det passande namnet Berså. Berså tillverkades på Gustavsberg mellan åren 19 i såväl benporslin som flintgods med transparent glasyr.

Är Fajans synonym?

Fajans betyder ungefär detsamma som majolika. Se alla synonymer nedan.

Vad är fajans porslin?

Fajans och flintgods är relativt porös keramik, som ofta har heltäckande glasyr, t. ex. tennglasyr. På grund av porositeten finns det alltid risk för krackelering i glasyren.