:

Hur vet man om man har Mycoplasma?

Innehållsförteckning:

  1. Hur vet man om man har Mycoplasma?
  2. Hur lång tid tar det att få svar på Mycoplasma?
  3. Hur länge smittar Mycoplasma genitalium?
  4. Vad orsakas Mycoplasma av?
  5. Hur länge varar Mycoplasma?
  6. Vilka symtom får man av Mycoplasma?
  7. Vad är säkraste testet för Mycoplasma?
  8. Var finns Mycoplasma genitalium i slemhinnorna?
  9. Vad är Mycoplasma lunginflammation?

Hur vet man om man har Mycoplasma?

Testa dig på en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning, sex- och samlevnadsmottagning eller vårdcentral om du har haft oskyddat samlag och har ett eller flera av de symtom som står ovan. Testet innebär oftast att du får lämna ett urinprov. Du kan också få lämna ett sekretprov.

Hur lång tid tar det att få svar på Mycoplasma?

Ibland får du själv ta provet med en tops inne på toaletten på mottagningen. Ibland är det en läkare eller barnmorska som tar provet. Varifrån proverna tas beror på hur du har haft sex och var du kan ha fått mykoplasma. Det brukar ta ungefär en vecka innan du får provsvaret.

Hur länge smittar Mycoplasma genitalium?

Bakterien sprids mellan människor vid samlag. Inkubationstiden är vanligen 10 till 14 dagar.

Vad orsakas Mycoplasma av?

Den orsakande mikroorganismen, Mycoplasma pneumoniae, är en liten bakterie utan cellvägg. Bakterien sprids från människa till människa. Ingen djurreservoar är känd. Smittan överförs som luftburen droppsmitta och större spridning i samhället förekommer med cirka fyraårsintervaller.

Hur länge varar Mycoplasma?

Mottagligheten för smitta är hög i alla åldrar, och genomgången sjukdom ger ingen bestående immunitet. Något kroniskt bärarskap finns inte beskrivet, men man kan utsöndra bakterien i många veckor. Inkubationstiden är ganska lång, två till tre veckor.

Vilka symtom får man av Mycoplasma?

  • Vilka symtom får man av mycoplasma? Det går två till tre veckor från att man smittas, tills symtomen märks. Huvudvärk är mycket vanligt, liksom muskelsmärtor och torr, intensiv hosta som kan pågå i flera veckor. Vanligtvis får man bara en måttlig temperaturstegring, men hög feber utesluter inte en mycoplasmainfektion.

Vad är säkraste testet för Mycoplasma?

  • Det säkraste testet för diagnos är mycoplasma-DNA med så kallad PCR-diagnostik, som tas med en bomullspinne i svalget på patienten. Läkaren kan också ta blodprover och undersöka om blodet innehåller antikroppar mot mycoplasmabakterien.

Var finns Mycoplasma genitalium i slemhinnorna?

  • Mycoplasma genitalium finns i slemhinnorna i framförallt urinröret och slidan. Bakterien kan också finnas i ändtarmen och i ögonen, men det är ovanligare. Bakterien överförs mellan personer när slemhinnorna kommer i kontakt med varandra när man har sex. Bakterien kan också föras över genom sperma eller slidsekret.

Vad är Mycoplasma lunginflammation?

  • Mycoplasma är en lunginflammation som orsakas av mikroorganismen Mycoplasma pneumoniae. Man får nästan alltid feber och man kan ha en mycoplasmainfektion i kroppen utan att få lunginflammation. Mykoplasma är den vanligaste orsaken till lunginflammation i åldrarna 20-30 år är.