:

När började och slutade forntiden?

Innehållsförteckning:

  1. När började och slutade forntiden?
  2. Under vilken tid varade antiken?
  3. Hur gick det till när de första människorna kom till Norden?
  4. Vad hände för 6000 år sedan?
  5. När var epoken?
  6. Hur styrdes Sparta under antiken?
  7. Hur styrdes Grekland under antiken?

När började och slutade forntiden?

Forntiden eller den förhistoriska tiden började i Sverige för omkring 10 000 år sedan. Det var då inlandsisen började smälta och de första människorna kom till vårt land. Förhistorien slutade för omkring 1 000 år sedan då det skrivna språket började användas.

Under vilken tid varade antiken?

Antiken är en benämning för den period då Medelhavsområdet dominerades av grekisk och romersk kultur. Perioden omfattar tiden från omkring 700 f.Kr då de grekiska stadsstaterna växte fram, till andra halvan av 400-talet e.Kr då det västromerska riket gick under.

Hur gick det till när de första människorna kom till Norden?

De första jägarna som invandrade till Norden livnärde sig främst på renhjordarna som strövade omkring på tundran söder om isranden. Men med tiden blev klimatet varmare och landet täcktes av lövskogar med vildsvin och hjortar som människorna jagade.

Vad hände för 6000 år sedan?

Stenåldern. Stenåldern är den första perioden i människans historia. ... Under denna tid levde människan av jakt och insamling av ätliga växter. I och med neolitikum inleddes "bondestenåldern", den började för ca 10 000 år sedan i mellanöstern och nådde Skandinavien för ca 6000 år sedan.

När var epoken?

Medeltiden är ett epok som äger rum mellan 4 och den är uppdelad i tre perioder, Äldre medeltiden( ) Högmedeltiden( ) och den sista,Senmedeltiden () , medeltiden börjar i olika tider beroende på vart man befinner sig.

Hur styrdes Sparta under antiken?

Till skillnad från Athen var Sparta en extrem militärstat. Två kungar ledde landet om det var krig. Under dem fanns spartanerna som styrde i landet i fredstid. Under dem fanns perioikerna som saknade rösträtt men som arbetade med handel och hantverk.

Hur styrdes Grekland under antiken?

Tvärtemot vad man tidigare har trott var de östra stadsstaterna i antikens Grekland både demokratiska och självständiga. Varje stadsstat hade sin egen folkförsamling där alla myndiga manliga medborgare hade rätt att delta aktivt och ett råd som förberedde ärenden. ...