:

Varför ska man inte lära sig nordiska språk i skolan?

Innehållsförteckning:

  1. Varför ska man inte lära sig nordiska språk i skolan?
  2. Varför ska vi inte lära oss nordiska språk?
  3. Varför Grannspråksundervisning?
  4. Varför ska man lära sig danska?
  5. Vilka språk hör till Urnordiskan?

Varför ska man inte lära sig nordiska språk i skolan?

Ställningen som ett delmål inom ett annat ämne medför också att inhemska och nordiska språk förlorar i vikt och likvärdighet. Ytterligare en brist är att svensklärarna inte är utbildade att undervisa i främmande språk. Skriftlig produktion, korrekthet, textanalys och retorik är i fokus i det egna språket.

Varför ska vi inte lära oss nordiska språk?

Undervisningen i nordiska språk försummas i skolan. Därför kan allt färre förstå sina närmaste grannar i Norden. Det skriver Alexander Nilsson. Somliga anser att svenskar, norrmän och danskar har tappat förmågan att förstå varandras språk.

Varför Grannspråksundervisning?

Målet för grannspråksundervisningen är att vi ska kunna kommunicera på våra egna språk (Rekdal 2002 s. 14). Med förhållandevis liten träning kan danskar, svenskar och norrmän förstå varandra på sitt eget språk menar Karker (1997 s. 21).

Varför ska man lära sig danska?

Den språkliga gemenskapen innebär att svenskar, danskar och norrmän förstår varandras modersmål. Danska är ofta svårt för svenskar att förstå, men genom att lära dig danska för nybörjare blir det lättare. Många svenskar arbetar eller studerar i Danmark och tusentals pendlar dit varje dag.

Vilka språk hör till Urnordiskan?

Historiskt sett har de skandinaviska språken (danska, norska och svenska) uppstått ur ett och samma språk, urnordiskan. Omkring år 800 brukar man räkna med att de skilda språken började utvecklas. I Norden talas två andra språk som är nära besläktade med de skandinaviska språken: isländska och färöiska.