:

När plantera ut tomater på friland?

Innehållsförteckning:

  1. När plantera ut tomater på friland?
  2. Kan man ta sticklingar på tomatplantor?
  3. När ska man börja Tjuva tomaterna?
  4. Hur länge klarar sig tomater utomhus?
  5. Kan man odla tomater utomhus?
  6. Vad menas med att tjuva tomater?

När plantera ut tomater på friland?

Tomater vill ha det varmt och ska därför inte planteras ut i växthus eller på friland för tidigt. Vänta till efter sista nattfrosten och lite till för att vara på den säkra sidan. Avhärda någon vecka tidigare, det mår plantan bara bra av.

Kan man ta sticklingar på tomatplantor?

Att ta sticklingar från tomater är ett utmärkt sätt att få fler plantor och jättebra om man vill dela med sig av sina tomatsorter. Man tar sticklingar som inte påverkar plantas möjlighet att blomma och börja bilda frukt.

När ska man börja Tjuva tomaterna?

Nyp bort de nya sidoskotten När sidoskotten på de högväxande tomatplantorna har blivit mellan fem och sju centimeter är det hög tid att nypa bort dem. Anledningen till att du väntar så länge är för att du ska se att de nya skotten inte utvecklar en blomklase.

Hur länge klarar sig tomater utomhus?

När nattemperaturen håller sig runt 8 grader eller mer så kan du ställa ut dina tomater i växthus eller på en skyddad, solig plats vid husväggen. Vänj tomatplantorna vid utelivet genom att låta dem stå ute bara några timmar åt gången i två till fyra dagar. Undvik starkt solljus de första dagarna.

Kan man odla tomater utomhus?

Tomater kan odlas både inomhus, på balkong och på friland i trädgården, så länge de får sol under större delen av dagen.

Vad menas med att tjuva tomater?

Gallra i dina tomatplantor Att tjuva tomatplantan innebär att man tar bort de sidoskott som växer upp i grenvecken. Detta gör man för att de just stjäl kraft och energi från plantan. Låter man tjuvarna sitta kvar blir tomatplantan väldigt tät och buskig och solen har svårt att komma åt tomaterna som ska mogna fram.