:

Kan folsyra lagras i kroppen?

Innehållsförteckning:

  1. Kan folsyra lagras i kroppen?
  2. Kan folsyra ge cancer?
  3. Varför är folsyra så viktigt?
  4. Vad behövs folsyra för att bygga upp celler?
  5. Hur mycket folsyra bör man äta under graviditeten?

Kan folsyra lagras i kroppen?

Folsyra och folat är samma vitamin. Skillnaden är att man får i sig folat genom maten medan folsyra är en konstgjord variant som finns i berikning och kosttillskott. B-vitaminer som t ex folsyra/folat är vattenlösliga och kan därför inte lagras i kroppen.

Kan folsyra ge cancer?

Tidigare studier har visat på en ökad risk för cancer bland patienter som tar folsyra, bland annat en norsk studie i vilken närmare 7 000 patienter ingick. Men den här internationella analysen, publicerad i Lancet, visar inte på någon högre risk att utveckla cancer hos de som använder folsyra.

Varför är folsyra så viktigt?

  • Varför är Folsyra så viktigt? Människan behöver folsyra för att bygga upp arvsmassans molekyler, vilket sker kontinuerligt för att ersätta förbrukade vävnader. Folat spelar stor roll vid nybildning av celler, i synnerhet snabbväxande celler, t ex benmärgsceller, hud- och mukosaceller samt celler hos växande foster.

Vad behövs folsyra för att bygga upp celler?

  • Människan behöver folsyra för att bygga upp arvsmassans molekyler, vilket sker kontinuerligt för att ersätta förbrukade vävnader. Folat spelar stor roll vid nybildning av celler, i synnerhet snabbväxande celler, t ex benmärgsceller, hud- och mukosaceller samt celler hos växande foster.

Hur mycket folsyra bör man äta under graviditeten?

  • Gravida rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till tolfte graviditetsveckan, för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck. Däremot är det viktigt att fortsätta äta mat som är rik på folat/folsyra under hela graviditeten.