:

Vad kallas ett dött träd?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kallas ett dött träd?
  2. Hur många barkborrar för att döda en gran?
  3. Hur dör ett träd?
  4. Vad händer med beståndsdelarna i trädet efter det att det har dött?
  5. Varifrån kommer massan i trädet?

Vad kallas ett dött träd?

En torraka är ett dött träd (i allmänhet tall eller gran) som förblivit stående; torrfura är en torraka av tall. Torrfuror kan under gynnsamma förhållanden, när splintveden impregnerats av kåda vid en skogsbrand, stå mycket länge, upp till flera sekel.

Hur många barkborrar för att döda en gran?

Främst gäller det svampar och småkryp men med tiden även mossor och lavar. Det finns ca 1 8 rödlistade arter i våra skogar varav en stor del i död ved av olika trädslag. – Det behövs flera tusen barkborrar för att döda en gran.

Hur dör ett träd?

Av de som klarar sig kommer många att dö genom "trängsel". Konkurrensen i skogen gör att småträd inte alltid får tillräckligt med ljus, vatten eller näring. Skadegörare som kan ta kål på träd finns det många av, svampar, insekter och däggdjur. Visste du att sniglar kan äta upp småplantor?

Vad händer med beståndsdelarna i trädet efter det att det har dött?

Svar: Om inte människan griper in och tar hand om trädet som ved eller annat ändamål så bryts trädet ner (multnar) av svampar, insekter och andra organismer.

Varifrån kommer massan i trädet?

Svar Hej Linn! Trädet tillväxer tack vare fotosyntesen. Den sker i cellerna hos de gröna växtdelarna, framförallt i blad och barr. Däri byggs kolhydrat upp och detta transporteras till de delar av växten som behöver näring för sin ämnesomsättning och tillväxt samt till de vävnader som lagrar näring.