:

Hur får man tag i gamla journaler?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man tag i gamla journaler?
  2. Hur få ut journaler?
  3. Hur kan man se sina journaler?
  4. Hur förvara journaler?
  5. Har anhöriga rätt att få ut patientjournaler efter avlidna närstående?
  6. Hur länge ska journaler sparas?
  7. Vilka sätt kan du läsa journalen på?
  8. Hur ska journalanteckningarna vara tydliga?
  9. Vad ska en patientjournal innehålla?

Hur får man tag i gamla journaler?

Beställning av journalkopior sker i första hand hos den vårdgivare där dokumentationen förts. Beställning av äldre handlingar och journaler sker hos Regionarkivet. Din beställning kan göras via telefon, brev, fax eller personligt besök.

Hur få ut journaler?

Du kan antingen legitimera dig med BankID eller med ett lösenord som du beställer via 1177 Vårdguidens sida. Du kan också skriva ut en blankett, fylla i och skicka till oss. Om du begär en anhörigs journal behöver vi en underskriven fullmakt, som du också skriver ut och skickar tillsammans med blanketten.

Hur kan man se sina journaler?

Det finns flera sätt att läsa sin journal på. Ett sätt är att läsa journalen via nätet genom att logga in på 1177.se. Det varierar mellan regionerna hur mycket information du kan se i journalen när du loggar in. Du kan också kontakta det ställe där du har behandlats om du vill läsa din journal.

Hur förvara journaler?

7 § Varje journalhandling skall hanteras och förvaras så, att obehöriga inte får tillgång till den. Om en journalhandling eller en avskrift eller kopia av handlingen har lämnats ut till någon, skall det antecknas i patientjournalen vem som har fått handlingen, avskriften eller kopian och när denna har lämnats ut.

Har anhöriga rätt att få ut patientjournaler efter avlidna närstående?

Journaluppgifter kan bara lämnas ut om patienten eller närstående inte kan ta skada eller påverkas negativt av det. Det står i offentlighets- och sekretesslagen och i patientsäkerhetslagen. En avliden person kan inte ge sitt godkännande till att en närstående får läsa journalen.

Hur länge ska journaler sparas?

  • Journaler sparas i minst tio år Journaler måste sparas i minst tio år efter den senaste anteckningen. I vård som drivs av en region sparas en stor del av journaluppgifterna för all framtid. Även privata vårdgivare är skyldiga att behålla journalerna i tio år, därefter får de förstöras.

Vilka sätt kan du läsa journalen på?

  • Det finns flera sätt att läsa sin journal på. Ett sätt är att läsa journalen via nätet genom att logga in på 1177.se. Det varierar mellan regionerna hur mycket information du kan se i journalen när du loggar in.. Du kan också kontakta det ställe där du har behandlats om du vill läsa din journal.

Hur ska journalanteckningarna vara tydliga?

  • Journalanteckningarna ska vara tydliga. ... Vårdpersonalen gör alltid först en bedömning av om en journal kan lämnas ut. ... Som patient kan du begära att journaluppgifter inte ska visas för andra vårdgivare eller för andra mottagningar hos en och samma vårdgivare.

Vad ska en patientjournal innehålla?

  • Enligt lagen ska en patientjournal alltid innehålla följande information: Den ska innehålla uppgifter om din identitet, oftast namn och personnummer. Enda undantaget är om du gör ett hiv-test. Då har du rätt att vara anonym.