:

Hur man blir pigg igen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur man blir pigg igen?
  2. Kan man vila för mycket?
  3. Hur tar man powernap?
  4. När ska man ta en powernap?
  5. Är det bra att ta en powernap?
  6. Hur många vilodagar ska man ha?
  7. Hur mycket REM sömn ska man ha?

Hur man blir pigg igen?

7 tips som gör dig piggare

  1. Sänk kraven. Vår energi är en resurs som har många utgifter. ...
  2. Gå och lägg dig. De flesta av oss behöver i genomsnitt 6–8 timmars sömn varje natt för att må bra och orka prestera. ...
  3. Gör dina dagar meningsfulla. ...
  4. Regelbundna matvanor med fokus på kvalité ...
  5. Gå ut. ...
  6. Rör på kroppen!

Kan man vila för mycket?

Många känner sig tröttare på hösten och vintern och behöver sova mer då. Du kan också vara tröttare och behöva sova mer när du är i puberteten. Men du kan bli ännu tröttare om du sover alldeles för mycket.

Hur tar man powernap?

– Forskning visar att en powernap på 5 minuter är för kort för att man ska få någon positiv effekt. Om en powernap är 30 minuter eller längre brukar den leda till sämre prestationsförmåga. Någonstans mittemellan, 10-20 minuter, är troligtvis det som fungerar bäst.

När ska man ta en powernap?

En bra powernap ska vara ungefär 5-20 minuter. Den ska aldrig vara längre än 30 minuter. Detta eftersom du blir tröttare om du hinner hamna i djupsömn som du gör efter att ha sovit i ungefär 30-60 minuter. I en powernap får du energi av att somna, inte av att sova länge.

Är det bra att ta en powernap?

När du tar en powernap och låter du kroppen vila så hittar den balans vilket gör att du både känner dig piggare och mer villig att göra saker. Powernaps gör också att du får bättre minne. Vi blir alltså mer produktiva! Om du ofta känner dig irriterad, ledsen eller stel är det extra bra att ta många powernaps.

Hur många vilodagar ska man ha?

Om du nyligen har börjat träna rekommenderar jag att du vilar tre-fyra dagar i veckan. Hör du till kategorin elitmotionärer brukar jag rekommendera en till två vilodagar i veckan. För de flesta passar nog två till tre vilodagar bra när man är igång med sin träning.

Hur mycket REM sömn ska man ha?

Ungefär 20-25% av en normal 7-8 timmars sömn består av REM-sömn.