:

När ringer smittspårning?

Innehållsförteckning:

  1. När ringer smittspårning?
  2. Hur lång tid tar smittspårning?
  3. Måste man ta Coronatest?
  4. När ringer smittskyddsläkaren?
  5. Hur länge smittar Corona Folkhälsomyndigheten?
  6. Får man arbeta under smittspårning?
  7. Hur länge ska Hushållskontakter vara hemma?
  8. Kan jag smitta om jag har antikroppar?

När ringer smittspårning?

Om det visar att du har covid-19 får du instruktioner och förhållningsregler i samband med svaret på provet. Där uppmanas du att omgående svara på frågor digitalt via en länk i ditt provsvar (kartläggning av kontakter i smittspårning) och informera dem som kan ha utsatts för smittorisk.

Hur lång tid tar smittspårning?

Det vanligaste är att det tar 5-6 dagar.

Måste man ta Coronatest?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du som har symtom på covid-19 testar dig för att se om du har en pågående infektion. Rekommendationen gäller från förskoleklass och uppåt, det vill säga från cirka 6 års ålder. Vi rekommenderar också att testning sker vid smittspårning.

När ringer smittskyddsläkaren?

Personen med covid-19 blir kontaktad och får svara på frågor om vilka hen har träffat och var hen har varit sedan de första tecknen på symtom och 48 timmar innan. Om du har covid-19 får du förhållningsregler enligt smittskyddslagen.

Hur länge smittar Corona Folkhälsomyndigheten?

Det baseras på bedömningen att personer med ett normalt tillfrisknande inte smittar andra med covid-19 efter sju dygn. Om du har tagit ett prov som visar att du har covid-19, men inte har symtom räknas de sju dygn som du ska stanna hemma från den dag testet togs.

Får man arbeta under smittspårning?

Vid kritisk personalbrist kan viss symtomfri vaccinerad vårdpersonal som är hushållskontakt till ett indexfall undantas förhållningsreglerna som gäller att stanna hemma från arbetet.

Hur länge ska Hushållskontakter vara hemma?

De bör stanna hemma vidnytillkomna symtom som halsont, snuva, feber, hosta eller sjukdomskänsla. Är barnet hushållskontakt till någon med bekräftad covid-19 får barnet förhållningsregler från hälso- och sjukvården. Barnet ska stanna hemma i sju dygn, oavsett symtom.

Kan jag smitta om jag har antikroppar?

Ett positivt antikroppstest visar genomgången sjukdom, medan ett PCR-test påvisar pågående eller nyligen genomgången covid-19 smitta. Ett positivt antikroppstest innebär att det är mycket liten risk att du skulle kunna smitta någon, medan ett positivt PCR-test innebär att du med stor sannolikhet är smittsam just nu.