:

Hur mycket påverkar klamydia fertilitet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket påverkar klamydia fertilitet?
  2. Hur stor är risken att man blir steril av klamydia?
  3. Hur får man klamydia från början?
  4. Kan man bli steril av Gonorre?
  5. Hur känns en äggledarinflammation?
  6. Kan man bli gravid efter äggledarinflammation?
  7. Hur smittar man klamydia?
  8. Hur många personer drabbas av klamydia?
  9. Kan klamydia smittas via analsex?

Hur mycket påverkar klamydia fertilitet?

En obehandlad klamydiainfektion ökar risken att få inflammationer i äggledarna hos kvinnor eller bitestiklarna hos män vilket kan leda till sterilitet. Risken att bli steril av klamydia är upp till 40 procent för kvinnor som inte behandlar infektionen.

Hur stor är risken att man blir steril av klamydia?

Får man en ytlig inflammation av livmodertappen eller urinröret kan man få flytningar, småblödningar eller urinvägsbesvär. När klamydian förorsakat en äggledarinflammation brukar man få ont i lilla bäckenet och ibland feber. Man har då cirka 20 procents risk för att bli steril.

Hur får man klamydia från början?

Klamydia är en bakterie som sprids framförallt genom oskyddat samlag, antingen slidsamlag eller analsamlag. Bakterien sätter sig oftast i slemhinnorna i slidan, urinröret och analen. Klamydia smittar mellan personer när slemhinnorna kommer mot varandra. Men också genom sperma och slidsekret.

Kan man bli steril av Gonorre?

Gonorré orsakas av bakterier som kan ge infektioner i könsorganen, men också i svalg och ändtarm. Om infektionen inte behandlas kan man på längre sikt bli steril. Gonorré omfattas av Smittskyddslagen. Misstänker man att man är smittad är man skyldig att utan dröjsmål söka läkare.

Hur känns en äggledarinflammation?

Det är vanligt att äggledarinflammation ger ett eller flera av följande symtom: Du har rikligare, ibland illaluktande flytningar som kan vara vita, gula eller gröna. Du har väldigt ont i nedre delen av magen. Du upplever en tyngdkänsla i underlivet.

Kan man bli gravid efter äggledarinflammation?

Det kan även bli svårare att bli gravid efter en äggledarinflammation eftersom att ärrvävnaden i äggledarna kan göra det svårt för spermier att komma fram och befrukta ett ägg. Att få antibiotikabehandling tidigt minskar risken för att det ska bildas ärrvävnad i äggledarna.

Hur smittar man klamydia?

  • Klamydia orsakas av en bakterie och smittar vid oskyddat sex, vaginalsamlag eller analsamlag. I många fall får man inga symtom alls och märker inte av att man har klamydia. Både män och kvinnor kan bli smittade. En obehandlad klamydiainfektion kan hos kvinnor ge äggledarinfektion, som i sin tur kan leda till utomkvedshavandeskap eller nedsatt ...

Hur många personer drabbas av klamydia?

  • Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige och drabbar strax under 40 000 personer per år – främst personer under 30 år. Sjukdomen orsakas av bakterier som tar sig in i urinröret, slemhinnorna i slidan och/eller i ändtarmen. Klamydiabakterier smittar oftast om du har vaginalsex eller analsex utan kondom.

Kan klamydia smittas via analsex?

  • Klamydia kan smitta via slidsamlag och analsamlag. Om du misstänker att du har smittats med klamydia via analsex ska du säga det när du testar dig. Då tas man nämligen prov i ändtarmen snarare än via urinprov eller slidan. Klamydia kan också smitta via petting och sexleksaker.